Fotóval: Heller Ágnes sírjához vezetett Macron elnök első útja Budapesten

Lerótta kegyeletét a világhírű filozófus emléke előtt.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök hivatalos budapesti programját megelőzően magánlátogatást tett a Kozma utcai zsidó temetőben, és lerótta kegyeletét Heller Ágnes filozófus sírjánál – közölte honlapján a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz).

A temető bejáratánál Heisler András, a Mazsihisz elnöke és Kardos Péter főrabbi fogadta a francia köztársasági elnököt, aki találkozott Heller Ágnes családjával is.

fotó: Lakatos Péter

A francia elnök nagy tisztelője volt Hellernek, akivel 2019-ben találkozott is Párizsban, nem sokkal azelőtt, hogy a filozófus meghalt.

Macron korábban név szerint említette Hellert, amikor egy magazin megkérdezte tőle, kik azok a nők, akiket leginkább fontosnak, inspirálónak tart az életében.

A Kozma utcai központi Holokauszt Emlékműnél Emmanuel Macron főhajtással emlékezett a vészkorszak magyarországi áldozataira, ahol emlékkövet helyezett el.

Heisler Heller Ágnes egyik művének francia fordítását adta ajándékba Macronnak, és kezdeményezte, hogy legközelebb tekintse meg a Dohány utcai zsinagógát és találkozzon a magyar zsidóság képviselőivel.

fotó: Lakatos Péter

Az eset kapcsán Vágó István a közösségi oldalán emlékeztetett:

„A francia elnök annak a filozófusnak a sírjánál rótta le kegyeletét, akinek a haláláról a magyar miniszterelnök egyetlen szóval sem emlékezett meg.”

Néhány napja Dobrev Kláráék emlékszobrot avattak Heller Ágnes tiszteletére az Európai Parlament épületében, erről itt írtunk:

Dobrev Klára szobrot állított Heller Ágnesnek az Európai Parlament épületében (+fotók)

.

(Mazsihisz / 444.hu)

Valódi Hírek