Bekeményített az ukrán külügy: Készek a Magyarország elleni válaszcsapásra

Jószomszédi viszony.

Ukrajna teljes értékű baráti viszonyra törekszik Magyarországgal, de készen áll a „diplomáciai válaszcsapásra”, amennyiben Magyarország nem tiszteli az ukrán érdekeket — jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

A külügyi tárca vezetője elmondta: Ukrajna a Magyarországgal fenntartott barátság és együttműködés híve, de a kétoldalú kapcsolatokban

számolni kell mindkét ország nemzeti érdekeivel.

Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint Dmitro Kuleba csütörtöki sajtótájékoztatóján az ukrán-magyar kapcsolatokról szólva — bibliai hasonlattal élve — úgy fogalmazott, hogy

„nem szabad összetéveszteni a bűnöst az igazzal. A gáz — bűnös, a nemzeti kisebbségek védelme, az ukrán közösség jogainak biztosítása Magyarországon, a magyaré Ukrajnában — igaz ügy. Ezért meghatározatlan időre elnapoltuk a kétoldalú gazdasági bizottság ülését”.

A tárcavezető kiemelte: az ukrán diplomaták készek előrelépni az oktatás, a kisebbségek jogvédelmének terén, ezekben a kérdésekben — szavai szerint — komoly eredményeket értek el.

A NATO-Ukrajna miniszteri szintű bizottsági ülések Magyarország általi blokkolásáról szólva Kuleba kijelentette:

„Orbán semmi újat nem mondott. Magyarország következetesen hangoztatta, hogy a NATO kérdésének megoldására az ukrajnai magyar kisebbség kérdésének komplex megoldásával együtt”

kerülhet sor.

Kuleba hangsúlyozta, hogy az ukrán külügyminisztérium a barátság és együttműködés híve, de amennyiben

„valaki olyat tesz, ami nem felel meg az ukrán érdekeknek, közvetlenül sérti azokat, és csapást mér ránk — mi mindig

csapással válaszolunk,

természetesen diplomáciai értelemben”.

(via mti)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/09/29/szijjarto-peter-kiakadt-ugy-tudja-ukrajna-megtamadta-magyarorszagot

Valódi Hírek