A fideszes Kúria kimondta: Jogszerűen fosztották meg a Klubrádiót a frekvenciájától

A Kúria szerint a Médiatanács jogszerűen nyilvánította érvénytelennek a rádiós pályázatot, és zárta ki a Klubrádiót.

Kedd délben a Kúria helyben hagyta a Fővárosi Törvényszék korábbi ítéletét, amely szerint a Klubrádió hibás pályázatot adott be, és a vállalat saját tőkéjének negatív mivolta miatt nem is vehetett volna részt a pályázaton – számolt be a Media1.

A Klubrádió a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) ellen a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázat ügyében indított felülvizsgálati eljárásban.

A Media1 azt írja, az ügyben eljáró három fős bírói grémiumban Fekete Ildikó és Remes Gábor mellett

Varga Zs. András, a Kúria elnöke is benne van.

A Kúria keddi döntése szerint a Médiatanács jogszerűen nyilvánította érvénytelennek a Budapest FM 92,9 MHz rádiós pályázatot, illetve zárta ki a pályázatból akkor már csak egyedüliként részt vevő rádiót.

Emellett kb. 700 ezer forintos perköltség megfizetésére is kötelezték a Klubrádiót.

A Kúria szerint a Klubrádió maga sem vitatta, hogy ténybeli hiányosságokat vétett pályázatában, a médiatörvény és a jog pedig nem biztosít lehetőséget arra, hogy érvénytelenség esetén nem jogi szempontokat mérlegeljenek. A bíróság szerint a rádió üzleti terve nem felelt meg az előírásoknak, az nem volt elfogadható.

A lap megjegyzi, a Kúria mostani ítéletének jogerőssé válását követően lehetőség nyílik arra, hogy az NMHH Médiatanácsa új pályázatot írjon ki a 92,9 MHz-re, melyet október végéig a Spirit FM használ ideiglenes jogosultsággal.

Arató András, a Klubrádió elnöke a döntéssel kapcsolatban azt mondta a rádiónak: nem várt más döntést, Varga Zs. András végrehajtotta azt a párthatározatot, melynek célja a Klubrádió elhallgattatása. Arató szerint a kúriai abszurd ítélet megerősítette azt, mekkora szükség van a Klubrádió működésére.

Az NMHH Médiatanácsa tavaly szeptemberben jelentette be, hogy elutasította a Klubrádió kérelmét a 2021. február 14-én lejáró rádiós jogosultságának meghosszabbítására a Budapest FM 92,9 MHz-re.

Az NMHH gazdasági és műsortervi hibákkal magyarázta azt, hogy kizárták a Klubrádiót a pályázatból, így állításuk szerint ezek alapján a Médiatanács nem látta biztosítottnak azt, hogy hatékonyan hasznosulna a közösségi célra kiadott frekvencia.

A rádió idén március óta online formában, jóval kevesebb hallgatóval működik.

(Media1 nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/08/18/ha-kell-strasbourgig-megy-a-klubradio-amiert-a-mediatanacs-megfosztotta-a-frekvenciajuktol

Valódi Hírek