Ha kell, Strasbourgig megy a Klubrádió, amiért a Médiatanács megfosztotta a frekvenciájuktól

De először az Alkotmánybíróságra viszik az ügyet.

„A Klubrádió szerint megfosztása frekvenciájától az Alaptörvényben biztosított jogokat sért, ezért a médium az Alkotmánybírósághoz fordul”

– jelentette be Cech András, a Klubrádió ügyvédje a rádió Esti gyors című műsorában.

Cech elmondta, azzal, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) hiányos adatszolgáltatásra hivatkozva nem hosszabbította meg újabb hét évre a rádió érvényes frekvenciahasználati engedélyét, szerintük

sérült az egyenlő bánásmód és az egyenlő elbírálás elve.

A Klubrádió szerint ugyanis –, ahogy az a Médiahatóság honlapjáról is kiolvasható — más rádiók esetében annak ellenére is meghosszabbították a műsorszolgáltatási szerződést, hogy azok esetében is előfordult hasonló, esetenként súlyosabb jogsértés.

Ezt a tényt egyébként a bíróság nem vizsgálta, amikor A Klubrádió médiahatóság ellen indított perét tárgyalta.

„A Médiahatóság által hozott döntés, vagyis a frekvenciaszerződés meghosszabbításának elutasítása aránytalan büntetés az elkövetett jogsértés súlyához képest. Elfogadhatatlan a Médiatanács érvelése, hogy minden jogsértés egyforma súllyal esik a latba, hiszen a testületnek kizárólagos mérlegelési jogköre van a törvény szerint, amivel a hatóság élt is”

– mondta Cech, aki szerint a kiszabott 30 ezer forintos büntetés is jelzi, hogy csekély súlyú, nem szándékos és adminisztratív jellegű hiba történt és nem a médiatörvény súlyos megsértése, amit ilyen mértékű szankcióval kell büntetni.

Cech András hozzátette, a rádió azért fordult az Alkotmánybírósághoz,

mert a döntést az Alaptörvényben biztosított jogok sérelmének tartják.

Az Ab a Kúria döntésének esetleges megsemmisítésével olyan helyzetet tud teremteni, amellyel valamelyest orvosolni lehetne ezt a helyzetet.

Az ügyvéd beszélt arról is, nem az Alkotmánybíróság az utolsó jogi fórum, amelyhez a Klubrádió az ügyével fordulhat. Lehetőségük van arra is, hogy a rádió „nemzetközi porondra lépjen”, de ennek feltétele, hogy kimerítse a hazai jogorvoslati lehetőségeket.

„Így ha nem sikerül az Alkotmánybíróságon elérni azt, hogy a Kúria megsemmisítse döntését, akkor fordulhat a Klubrádió nemzetközi bírósághoz, egészen pontosan az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB)”

– közölte Cech András.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Klubrádió frekvenciáját márciusban mondvacsinált okokra hivatkozva söpörte le a Médiatanács. A rádió azóta online formában, jóval kevesebb hallgatóval működik.

(klubrádio.hu nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/03/11/rendkivul-eroltetett-vegtelenul-aljas-es-gyava-itt-van-arato-andras-reakcioja-a-klubradio-elkaszalasara

Valódi Hírek