Honvédségi helikopteren reptették a Fox News szélsőjobbos riporterét, de az úti költséget 30 évre titkosították

Így kell ezt.

A Magyar Honvédség helikopterén szállították a Fox News amerikai hírcsatorna riporterét, Tucker Carlsont, hogy a szerv-magyar határon megnézze, hogyan működik a magyar határvédelem – ismerte el Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Carlson augusztus 7-én tartott előadást a Matthias Corvinus Collegium esztergomi közélet-kulturális fesztiválján (MCC Feszt).

Az amerikai újságíró viszont már egy héttel korábban Magyarországra érkezett, így egész héten Budapestről jelentkezett be a Foxon a Tucker Carlson Tonight című műsorával. Augusztus 6-án pedig Orbán Viktorral is készített interjút. Illetve ahogy azt most Benkő Tibor is megerősítette:

honvédségi helikopteren is utazott a magyar légtérben.

A honvédelmi miniszter Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselőjének írásbeli kérdésére válaszolva azt írta:

“a Fox News riporterének szállítása az érvényes jogszabályok maradéktalan betartásával, honvédségi légijárművön történt”.

Vadai sajtóértesülések szerint többek között azt szerette volna megtudni a Honvédelmi Minisztériumtól:

  • Valóban katonai helikopterrel szállították Tucker Carlsont, a Fox News riporterét?
  • A kormány vagy a Mathias Corvinus Collegium meghívására érkezett Budapestre Carlson úr?
  • Amennyiben a kormány vendége volt, milyen közérdek indokolta a meghívását?
  • Mi indokolta, hogy a Magyar Honvédség helikopterével egy kuratóriumi elnök kíséretében szállítsák a határra?
  • Ki engedélyezte Carlson úr helikopterezését?
  • Mennyibe került ez a helikopteres kiruccanás?
  • Ki fizette a költségeket?
  • Az eset kapcsán megállapítható-e a 3/2006. (II. 2.) HM rendelet katonai repülésre vonatkozó szabályainak megsértése?

Benkő válaszában úgy fogalmazott: a honvédségi helikopter használatával, így többek között az úti költséggel kapcsolatos részleteket nem közölhet,

mivel a honvédségi törvény egy pontja szerint a honvédség haditechnikai eszközeire vonatkozó adatok nem nyilvános információk.

A HVG.hu felidézte, a miniszter által idézett paragrafus azt mondja ki, hogy “a Honvédség szervezeti felépítésére, működésére, haditechnikai eszközeire és anyagaira, valamint hadfelszerelésére vonatkozó adatok

a keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak”.

Az adatok megismerését ugyanakkor a honvédelmi és a nemzetbiztonsági érdek mérlegelésével a Magyar Honvédség parancsnokának javaslata alapján a honvédelemért felelős miniszter engedélyezheti.

Benkő válaszában azt is hozzátette, a honvédségi szakemberek megállapították azzal, hogy a honvédségi helikopterrel a Fox News riporterét utaztatták a magyar-, nem sértették meg a HM „katonai repülésre” vonatkozó szabályait, azok betartása „maradéktalan” volt.

(hvg.hu nyomán)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2021/08/13/kiakadt-a-fox-news-riporterenek-budapesti-latogatasan-ronald-reagen-egykori-stabtagja-kemeny-szavakkal-biralta-orban-rendszeret

Valódi Hírek