A kormány lakájmédiája úgy tudja, „őrült konteó” a 17 nemzetközi szerkesztőség által kirobbantott kémbotrány

Nincs itt semmi látnivaló.

Miután vasárnap este kirobbant az Edward Snowden által is az év egyik legjelentősebb sztorijának nevezett kémbotrány, amelyben a Magyarország által is megvásárolt izraeli szoftverrel figyeltek meg újságírókat és ellenzéki politikusokat, a kormányközeli média órákig mély hallgatásba burkolózott.

Dél előtt nem sokkal a kormányközeli Pesti Srácok végül megtörte a csendet „A Guardian őrült konteója miatt Stummer rögtön aggódni kezdett a nemzetbiztonság miatt” című cikkével.

„Ha nincs kézzelfogható támadási felület a kormánnyal szemben, idehaza pedig elfogy a hírhedt baloldali lelemény, akkor sincs baj, mert segít a nyugati liberális média végtelen képzelőereje.

A Guardian ugyanis őrült konteóval érkezett meg a 2022-es magyarországi választási kampányba”

– kezdte a cikk szerzője.

Mint írják, a szálak persze hamar összeérnek, hiszen a Direkt36 cikkében az Amnesty International végzett vizsgálatot az újságírók készülékén és ők találták meg a készüléken a kémszoftver bevetésének jeleit.

„Hogy ehhez a történethez mi köze van a kormánynak, na, az már a konteó része a dolognak”

– teszi hozzá a szerző, megjegyezve, hogy a kormány már a lapnak is cáfolta a lehallgatás hírét azzal, hogy nincs tudomásuk semmilyen állítólagos adatgyűjtésről.

A szerző értelmezése szerint a szoftvert gyártó NSO Group pedig azt írta, nem fér hozzá az ügyfelei célpontjainak adataihoz, a hazai nyilvánosságban mégis önálló életre kelt a sztori.

A cikk végén végül azt nehezményezik, hogy a „konteó a politikai szintre is beszivárgott” azáltal, hogy parlamenti ellenzék pártjai kezdeményezik a Nemzetbiztonsági Bizottság testületének összehívását.

A kémbotrányt felderítő nemzetközi nyomozást egyébként a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette és összesen 17 szerkesztőség vett részt benne, így a Direkt36 és a Guardian mellett többek között a Washington Post, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde is.

(Pesti Srácok nyomán)

Valódi Hírek