Egyetlen ütős mondattal reagált az amerikai hírszerző a magyar kormány orbitális kémbotrányára

Nincs hová menekülni.

Twitteren reagált a jelenleg Oroszországban élő korábbi USA-beli hírszerző, Edward Snowden a hírre, amely szerint a magyar kormány izraeli kémszoftverrel kormánykritikus politikusokat, újságírókat és figyelt meg. Szerinte a hír az év legjelentősebb sztorija.

A Guardianon megjelent, angol nyelvű cikk tanúsága szerint az Orbán-kormány

a világ egyik leghatékonyabb kémprogramját használta

releváns ellenzéki szereplők, illetve oknyomozó újságírók és az egyik utolsó nagy, kormánytól független médiabirodalom tulajdonosa ellen. A kiszivárgott adatokban azoknak a telefonszámai voltak, akiket nemzetközi vagy bűnügyi nyomozás célpontjaiként kezeltek.

A nyilvánosságra került adatok szerint a kémprogram egyik célpontja Panyi Szabolcs, a Direkt36 oknyomozó újságírója. Az érintett telefonján

a Pegasus nevű kémprogramot több ízben bevetették, miután az újságíró a kormányzati tisztviselőkhöz intézett kérdéseket.

Nincs tudomásunk semmilyen állítólagos adatgyűjtésről” — így reagált az egyik kormányszóvivő az adatgyűjtés hírére. Edward Snowden újabb Twitter-posztjában azt írta, ez a leguralkodóbb válasz az ügyben.

„Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha »nincs tudomásom« arról, hogy tettem-e valamit vagy sem, akkor

rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról”

— írta bejegyzésében Snowden.

A magyar kormány a klisének beillő válaszában úgy nyilatkozott, „Magyarország egy demokratikus jogállam„, amely mindig a törvények szerint jár el. Úgy tűnik, akkor már kevésbé, amikor a hatalmuk veszélybe kerül olyan „veszélyes” újságírói tevékenységek miatt, amelyek a demokrácia feletti őrködés eszközeiül szolgálnak.

(444.hu/Nyugati Fény)

Valódi Hírek