Kirobbant a magyar kémbotrány: Kiderült, kiket hallgattak le és vettek célba az izraeli kémfegyverrel

Az Orbán-kormány kritikusait és magyar újságírókat is megfigyeltek vele.

Évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust – derítette ki a Direkt36 egy nemzetközi tényfeltáró projekt részeként.

A Telexen megjelent cikkében a Direkt36 azt írja,

a célpontként kiválasztott emberek között tényfeltáró újságírók, valamint médiacégeket is tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve az ő szűkebb környezetük is voltak.

A nemzetközi nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette és összesen 17 szerkeszetőség vett részt benne, így a Direkt36 mellett többek között a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde is.

Az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz az újságírói hálózat az Amnesty International (AI) jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá.

Az adatbázisban több mint 50 ezer olyan telefonszám van, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából.

A cikk szerint az, hogy az adatbázisban feltűnik egy telefonszám, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a célszemélyek ellen biztosan be is vetették a Pegasust és a telefonjukat fel is törték. Számos esetben a telefonok utólagos vizsgálata bizonyította, hogy valóban behatoltak az NSO programjával a készülékekbe.

Az izraeli kémszoftver a telefonok szoftvereinek olyan hibáit használja ki a távolról, észrevétlenül történő behatolásra, melyekről még maguk a fejlesztők, gyártók sem tudnak.

Ezeken a réseken keresztül a telefonkészülékbe bejutva nemcsak a célszemélyek beszélgetéseit tudták lehallgatni,

hanem hozzáfértek a legbizalmasabb információikhoz, például az emailjeikhez és egyéb üzeneteikhez, továbbá fotóikhoz és videóikhoz.

A több mint 300 magyarországi célpont közül a Direkt36 egyelőre többek között a következő személyeket azonosította be:

  • Négy újságírót, köztük a Direkt36 két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, akiknek esetében a telefonok utólagos vizsgálata ki is mutatta, hogy a készülékeiket feltörték az NSO szoftverével. Továbbá Dercsényi Dávidot, a Hvg.hu korábbi újságíróját, valamint egy negyedik újságírót, aki azt kérte, hogy ne közöljék a nevét.
  • Egy magyar fotóst, aki együtt dolgozott egy olyan amerikai újságíróval, aki az orosz vezetésű, Budapestre költöző Nemzetközi Befektetési Bank ügyeiről írt.
  • Varga Zoltánt, a Centrál Médiacsoport tulajdonosát – akit már régóta érnek támadások kormányzati körökből –, valamint több olyan más üzletembert, akik Varga házában vettek részt egy közéleti témájú vacsorán 2018-ban. Az utólagos vizsgálatok megerősítették, hogy legalább egy vendég telefonját biztosan fel is törték az NSO programjával. A Varga-féle találkozón részt vett Chikán Attila közgazdászprofesszor is, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, akinek telefonszáma szintén feltűnt a kiszivárgott adatok között.
  • Simicska Lajos egykori oligarcha fiát és egyik legközelebbi bizalmasát. Mindketten a 2018-as választások előtt kerültek célkeresztbe, amikor Simicska egy egész médiabirodalom tulajdonosa volt, és nyíltan támadta a kormányt. Simicskát azért nem vették célba a szoftverrel, mert nem használt okostelefont.
  • A CEU egyik külföldi diákját, Adrien Beauduint, akit a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy 2018-as kormányellenes tüntetésen.

Mint írják, az adatokból ugyanakkor nem derült ki egyértelműen, hogy pontosan ki vetette be a kémszoftvert.

A lap szerint azonban több körülmény is erősen utal arra, hogy

a magyar hatóságok használták a programot a magyarországi célpontok ellen.

A Direkt36 szerint az NSO határozottan állítja, hogy ők csak kormányoknak és állami szervezeteknek adják el a szolgáltatásukat, és számos információ mutatja azt, hogy Magyarországon az után jelent meg a kémszoftver, hogy 2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozók voltak az izraeli és a magyar kormány között.

Az NSO nem reagált az újságírócsapat kérdéssorára és a Magyarországgal kapcsolatos felvetésekre.

A magyar kormány is részletes kérdéssort kapott, benne a cikkben szereplő összes lényeges állítással, és ezek egyikét sem tagadták. Válaszukban azt írták, hogy

„nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, és hozzátették, hogy Magyarország „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.

A megfigyelési botrány miatt rendkívüli Nemzetbiztonsági bizottsági ülést kezdeményeznek a testület ellenzéki tagjai, Stummer János elnök, Molnár Zsolt és Ungár Péter – írja a HVG.hu.

A Nemzetbiztonsági bizottság közleményében azt írja, amennyiben bebizonyosodik, hogy a magyar kormány újságírók, politikusok és más közszereplők okostelefonjainak feltörésére használta a világ egyik legfejlettebb kémszoftverét, az még az elmúlt 10 év után is olyan szintlépés, ami nem maradhat következmények nélkül.

A politikusok ezért azt kezdeményezik, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésen hallgassa meg a kormány adott ügyben felelős politikusait és az illetékes szolgálatok vezetőit.

„Tételes válaszokat akarunk kapni a cikk minden felvetésére, mert amennyiben a kormány nem képes érdemben cáfolni az állításokat, akkor azokat tényként fogjuk kezelni. Hasonlóan beismerésként tekintünk majd arra, ha akár a kormánytagok, akár a bizottság kormánypárti tagjai bojkottálják az ülést”

– írta közleményében a bizottság.

(Direkt36/HVG.hu nyomán)

Valódi Hírek