Öt év után először, egy zsák krumpli árával emelte Orbán a közmunkások bérét

És még így sem éri el a fizetésük a létminimumot.

Öt év után először emelkedett a közmunkás minimálbér összege 2021. március 1-jén. 2016 óta a teljes munkaidős közmunkás foglalkoztatásért adható legkisebb összeg 81 530 forint volt, ezt emelte most a kormány 85 ezer forintra.

Ez természetesen bruttó összeg,

azaz 56 525 forint marad belőle.

Egy bérminimumos közmunkás tehát

április óta egy zsák krumplira valóval többet vihet haza

– írja a hvg.hu.

Míg a minimálbért ütemesen emelte a kormány az elmúlt években, addig a közmunkás minimálbérhez 2017 óta nem nyúlt — abban az évben is csak három százalékkal emelte.

Ugyanez igaz a közfoglalkoztatásban a szakképzett garantált bérre is, amely a márciusi emelés után bruttó 110 815 forinton áll.

Összességében elmondható, hogy a közmunkás minimálfizetések csak felét érik el a versenyszektor legkisebb béreinek. Míg 2016-ban a harmada volt a közmunkásbér az átlagkeresetnek, addig mostanra már csak az ötöde.

Sajnos Magyarországon az állami statisztikai hivatal 2015 óta nem számolja a létminimum-értékeket, a sorozatot a Policy Agenda folytatja nem hivatalos formában, így ezzel nehezebb összevetni a közmunkás minimálbér szintjét.

A létminimum megteremtéséhez szükséges összeg 2019-ben egy felnőttből álló háztartás esetében 101 ezer forint volt, egy két felnőttből és két gyerekből álló háztartás esetében 294 ezer forint. Vagyis

még a bruttó közmunkás minimálbér sem érte el a létminimumot, nemhogy a nettó.

A lap a kormány szándékosan hagyta leszakadni a közmunkásfizetéseket a versenypiaci bérektől, mert azt szerették volna, ha a közmunka a munka világába visszavezető út lenne. Mindenképpen motiválóan hat, ha szó szerint nem lehet megélni belőle.

A létszámadatok szerint a közmunkaprogram az évek során egészen elnéptelenedett, a 2010-es évek közepén még havi 200–250 ezer volt az átlagos létszám, 2020-ra ez stabilan 100 ezer alá apadt.

Mivel a Fidesz a közmunka felfuttatásával párhuzamosan leépítette a szociális juttatásokat, a program sikeresen szívta fel az inaktív, alacsonyan képzett embereket. Az sajnos már nem mondható el, hogy a közmunka sikeresen vezette volna át az embereket a munka világába.

A programban ragadtak szempontjából különlegesen aggasztó a fizetések leszakadása, hiszen ők jellemzően pszichológiai, szociális okokból nem képesek továbblépni.

A közmunka leépítése jól látszik a költségvetésen is, mivel az állam egyre kisebb összegeket fordít a programra. Jelen állás szerint biztosra vehető, hogy a közmunkások létszáma tovább fog apadni, idén még 165 milliárdos kerettel számol a kormány, jövőre 156 milliárd forintos teljesülést várt,

2022-ben már csak 120 milliárdot szánnak a közmunkára.

(címlapkép: Népszava)

Valódi Hírek