„Ennek meglesz a böjtje” – Zacher Gábor szerint az elkapkodott nyitás miatt emelkedik a koronavírus szintje a szennyvízben

Óvatosságra int a szakember.

A 17. héten a szennyvízminták koronavírus-eredményei erős ingadozást mutatnak, a korábbi heteket jellemző csökkenés megállt – közölte hétfőn a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az NNK legfrissebb adatai szerint míg a legtöbb nagyvárosban így például Egerben, Kaposváron, Pécsett, Székesfehérváron és Tatabányán folytatódott a javuló tendencia, Budapest északi és déli szennyvíztisztító ellátási területén, valamint Debrecenben és Szolnokon azonban

ismét emelkedésnek indult a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége.

Zacher Gábor toxikológus, a hatvani kórház főorvosa is a romló szennvízadatokkal kapcsolatban a Szeretlek Magyarországnak elmondta, nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy azok összefüggnek a két héttel ezelőtti terasznyitással.

„Van benne logika, hogy a kettő között párhuzamot vonjon az ember, a terasznyitás óta eltelt idő elméletileg elég lehet ahhoz, hogy az akkor kialakult rajzás következménye legyen a koncentráció emelkedése”

– mondta Zacher, aki szerint ebben az esetben mindig rá kell számolni némi lappangási időt, amíg a romló adatok a betegszámban is megjelennek.

„Adja az ég, hogy tévedjek, és nem lesz emögött negyedik hullám, de az ördög nem alszik, ahogy a vírus sem”

– fogalmazott a főorvos

Zacher korábban, az április 24-i fesztiválhangulatú terasznyitással kapcsolatban azt is elmondta, annak egy-két hét múlva lehet meg a böjtje, amit az egészségügy is megérez majd.

„A terasznyitás utáni rajzásra annyit tudok mondani: mi, egészségügyi dolgozók ott leszünk a betegágy mellett, beadjuk a megfelelő gyógyszereket, mindent megteszünk majd az emberek életéért” – mondta a főorvos.

(Szeretlek Magyarország nyomán)

Valódi Hírek