Zacher Gábor kiakadt a hétvégi „rajzásra”: „Miért nem tudjuk megérteni, hogy ennek következményei vannak?”

Attól tart, a hétvégi fesztiválhangulatnak nem holnapután, hanem egy-két hét múlva lesz meg a böjtje.

„A terasznyitás utáni rajzásra annyit tudok mondani: mi, egészségügyi dolgozók ott leszünk a betegágy mellett, beadjuk a megfelelő gyógyszereket, mindent megteszünk majd az emberek életéért” – mondta dr. Zacher Gábor, a hatvani kórház főorvosa az Indexnek adott interjújában.

A toxikológus arra reagált, hogy a hétvégén, a teraszok újranyitását követően Budapest utcáin eluralkodott a fesztiválhangulat és az utcákat, kerthelyiségeket és köztereket elözönlötték a maszknélküli emberek.

Zacher elmondta, a képeken látottakat ő nem fesztiválnak, sokkal inkább rajzásnak nevezné.

„Hirtelen kigyulladt a három zöld lámpa, mint a Formula–1-ben, az emberek pedig arra mentek, amerre láttak. Elhiszem, hogy már mindenkinek a töke tele van a bezártsággal, de el kell fogadnunk, hogy a vágyaink és a járványhelyzet még mindig nem párhuzamosak.

Nagyon nagy fokú felelőtlenségre, hihetetlen fegyelmezetlenségre vall, amit szombaton és vasárnap láthattunk. És ennek nem holnap, holnapután lesz meg a böjtje, hanem egy-két hét múlva érzi meg az egészségügy. Remélem, tévedek. Remélem, nem lesz igazam”

– fogalmazott Zacher.

A főorvos szerint sokan elfelejtik, hogy a valódi védettség csak a második oltást követően 14 nappal alakul ki.

„Kezelünk olyan betegeket, akik a második oltásuk után kerültek kórházba. Tény, hogy lélegeztetőgépre nem kerültek, tehát valóban nem olyan súlyos a betegség lefolyása. Azonban a fertőzést az első és a második oltás után is el lehet kapni, át lehet adni. És itt újra visszakanyarodok a terasznyitáshoz: a pincérek fiatalok, sokan még az első oltásukat sem kapták meg. Hiába van rajtuk maszk, elkaphatják a fertőzést a vendégtől.

Nem szeretnék pesszimista lenni, én is nagyon örülnék, ha visszakapnánk az életünket, de nem győzöm hangsúlyozni: ehhez még mindig fegyelmezettségre van szükség”

– mondta a szakember, aki a maszk nélkül sétáló emberekkel kapcsolatban hozzátette,

„Millió ember maszk nélkül az utcákon, parkokban, tereken. Miért? Miért nem tudjuk megérteni, hogy ennek milyen következményei vannak?”

Zacher elmondta, a kórházakban az elmúlt időszakban valóban javulni kezdett a helyzet és az elhunytak száma is csökkenő tendenciát mutat, ám ahhoz, hogy ez így maradjon, szerinte továbbra is az kell, hogy az emberek vigyázzanak magukra.

(Index nyomán)

Valódi Hírek