Maszk nélküli tömegek az utcákon: Az orvosok szerint is nagyon súlyos árat fogunk fizetni a szombati nyitásért

Hello, negyedik hullám!

„Remélem sokan betartják majd a szabályokat, de attól tartok, néhány hét múlva megint rengeteg munkánk lesz, ami most sem kevés” — mondta a Népszavának egy poszt-covid-osztályon dolgozó orvos, akit a Széll Kálmán tér egyik teraszán interjúvolt meg a lap.

Aki kitette a lábát szombaton a budapesti utcákra, az látta, hogy gyakorlatilag fesztivál-hangulat volt a kellemes tavaszi időben: a közterületek és a vendéglátóhelyek teraszai túlzás nélkül tömöttek voltak késő estig.

Mi is készítettünk egy fotót az Erzsébet térről késő délután, a tömeg estére még nagyobbra duzzadt:

A Népszava a szombati terasznyitásról közölt egy riportot vasárnap, amelyben egy orvos is megszólalt: saját bevallása szerint ő (akit az elsők között beoltottak) inkább katasztrófaturistaként nézi a hömpölygő tömeget, szerinte

a jelenlegi átoltottsági szinttel felelőtlenség volt kinyitni.

„Ebből negyedik hullám lesz”

— fogalmazott. Hozzátette, hogy ő a nyitásban inkább a döntéshozói felelősség kiszervezését látja: ha megint baj lesz, rá lehet kenni a vendéglátósokra és a felelőtlenül flangáló emberekre.

„Óriási felelősséget raktak a nyakunkba azzal, hogy akár emberek egészsége is múlhat rajtunk”

— erősítette meg a fenti teóriát egy vendéglátós a lapnak.

A vendéglátóhelyek teraszai a foglalások által már jó előre beteltek, az asztaloknál ráadásul nem kötelező a maszkhasználat. Nem nehéz megtippelni, mit láthatunk majd nagyjából két hét múlva a járványadatokon, hiszen a most utcát ellepő tömeg legnagyobb része olyan fiatal, akit még nem oltottak be.

A szombati nyitást rengeteg szakember tartotta korainak, a kormányt többször és több módon is megpróbálták figyelmeztetni erre, hiába.

A közterületeken és a teraszokon összezsúfolódó emberáradatról a Telex készített fényképes összeállítást, amit >>ITT<< találsz.

(Népszava/Nyugati Fény)

 

Valódi Hírek