Eldőlt: Alig marad egyetem idén őszre, amit még nem darált be a magyar kormány

Mindent bekebelez az egyetemi kisgömböc.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium benyújtotta az Országgyűlés elé újabb tíz egyetem modellváltását megalapozó javaslatait 2021. március 31-én — írta közleményében a tárca.

Ha a törvénycsomagot elfogadják, idén ősztől

több mint 180.000 hallgató, az egyetemisták majdnem 70 százaléka tanulhat alapítványi fenntartású egyetemen.

„A szenátusok kezdeményezéseinek, egyértelmű támogató döntéseinek megfelelően” újabb tíz egyetemen indulhat meg a modellváltás.

Az eddig alapítványi fenntartásba került tíz egyetemhez csatlakozhat 2021. augusztus 1-ével a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Testnevelési Egyetem.

A világhírű borvidéken, külföldi példák alapján megalapítják a kiemelten szőlészettel-borászattal foglalkozó első hazai felsőoktatási intézményt, a Tokaj-Hegyalja Egyetemet.

„Szintén szenátusi kezdeményezésére”, a történelmi hagyományoknak megfelelően az Egri Főegyházmegye fenntartásába kerülhet az Eszterházy Károly Egyetem.

Stumpf István kormánybiztos hangsúlyozta a közleményben:

„Az egyetemek megújítása a kormány kiemelt nemzetstratégiai célja. A minőségi tudás megszerzéséért folytatott versenyben csak azok a nemzetek lehetnek sikeresek, amelyeknek az egyetemei képesek választ adni az átalakuló világrend kihívásaira.

A kormány Klebelsberg Kunó szellemiségében született egyetemi modellváltási programja történelmi esélyt kínál arra, hogy Magyarország a jövő nyertesei közé tartozzon.”

A felsőoktatás minőségi átalakítását szolgálja, hogy 2021. szeptember 1-től

teljesítményelvű finanszírozási rendszer lép életbe.

A kormány az intézményeket fenntartó alapítványokkal hosszú távú (15-25 éves) stratégiai megállapodásokat, és 3-5 éves finanszírozási szerződéseket köt. A modellváltás nyomán ugyanakkor az egyetemek saját bevételszerző képessége is növekszik.

— áll a közleményben.

 

Valódi Hírek