Maruzsa durván kiosztotta a Kréta-rendszer működtetőit: Világossá tettem, hogy bírni kell a terhelést!

Szerinte ez olyan, mintha decemberben a hólapátolókat meglepné a tél.

Tegnap mi is megírtuk, hogy a digitális oktatás első napján összeomlott a tantermen kívüli oktatás részeként használt, illetve az Oktatási Hivatal által is kiemelten javasolt Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA).

Szülők és pedagógusok is arról számoltak be, hogy a rendszer már az első órákban elérhetetlenné vált a túlterheltség miatt, a tíz óra után érkező beszámolók szerint viszont a rendszer fokozatosan helyreállt.

Az E-Kréta Zrt. vezérigazgatója később elismerte hibát, mondván, nem megfelelően csoportosították az erőforrásokat, rendszeren belül, és ez vezetett a – kritikus terhelés alatti – hibás működéshez.

Az üggyel kapcsolatban kedd reggel megszólalt Maruzsa Zoltán köznevelésesért felelős államtitkár is, aki a Kossuth rádió keddi, Jó reggelt Magyarország! című műsorában arról beszélt, felszólította az E-Kréta Zrt.-t a hibák kijavítására.

„Ma bizonyítaniuk kell, bírnia kell a rendszernek a rohamot, ezt az elvárást világossá tettem. A tegnapi hiba nem fordulhat újra elő”

– fogalmazott a politikus.

Szerinte nem elfogadható, hogy alábecsülték a terhelést, hiszen – mint mondta –

ez kicsit olyan, mintha decemberben a hólapátolókat meglepné a tél.

Maruzsa elmondta, a köznevelési intézmények bezárását a járvány harmadik hullámának felfutása indokolta, ugyanakkor arra számít, hogy a tervezett egy hónapos időszak elegendő lesz arra, hogy radikálisan csökkenjen a fertőzésszám.

A szóbeli és írásbeli érettségivel kapcsolatban azt mondta, azok „kockázat nélkül megszervezhetőek” lesznek, hiszen szerinte áprilisra a kontaktszámot csökkentő intézkedések és a tömeges oltás hatására leszálló pályán lesz a járvány.

(mti/Nyugati Fény)

Valódi Hírek