Videóval: Kétségbeesetten magyarázkodik Pintér embere a megfékezhetetlen tiltakozást kiváltó parancs miatt

Maruzsa Zoltán az iskolák bosszúállamtitkára alig bírta megvédeni az álláspontját.

Bár hatalmas a hőség, nem lehet a tankötelezett gyermekeket egyszerűen hazaküldeni. Így az illetékes tárca elrendelte, hogy

minden tankerületi iskolában hajnalban kezdődjön el a szellőztetés,

hűtsenek az érintettek, amennyire tudnak – közölte Maruzsa Zoltán.

A Belügyminisztérium köznevelési államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt. Megjegyezte, az iskolaigazgatók adott esetben saját jogkörükben eljárva – a hőség miatt például – dönthetnek a rövidített oktatásról.

„Nincs olyan iskolaberuházás ma Magyarországon, amelyik már ne teljes átlevegőztetéssel és hűtési képességgel, hőszivattyúképességgel épülne”

– fejtette ki. Megjegyezte, hogy a globális felmelegedés hazánkat sem kíméli, forróbbnál forróbb nyarakra készülhetünk.

„Ahol gondban vagyunk, azok nyilván a hetvenes években, mondjuk egy panelkörnyezetben épített, könnyűszerkezetes iskolaépület, ahol a szigetelés sem alkalmas arra, hogy tökéletesen le tudjuk hűteni”

– fűzte hozzá.

Üzent a szakszervezet Pintér Sándoréknak

Beszámoltunk arról, hogy az országos tiszti főorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján az augusztus 24-én, szombaton 0 órától kiadott hőségriasztást szeptember 5-én, csütörtökön 24 óráig meghosszabbította az ország egész területére.

Szeptember 2-án, hétfőn kezdődött a tanév, a szülőknek és a diákoknak rengeteg nehézséggel kell megküzdeniük az ősz beköszöntével, továbbá az időjárás sem kíméletes.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a múlt héten nyílt levélben fordult Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárhoz. Arra kérték, kezdeményezze Pintér Sándor belügyminiszternél, hogy rendeletben határozza meg az intézményen belüli hőmérséklet felső határát, amely legyen összhangban a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló rendelettel.

Kapcsolódó: Rátenyerelt a vörös gombra a szakszervezet: Súlyos üzenet érkezett Pintérnek

„Amennyiben a HungaroMet előrejelzése szerint a várható középhőmérséklet meghaladja a 25°C-ot (…), az igazgató intézkedjen a tanítás, oktatás rövidített órákkal történő megtartásáról. A nevelő-oktatómunka a hőség miatti szünetelésének időtartama alatt a fenntartó temperált helyiségben biztosítsa a gyermekfelügyeletet”

– fogalmazott a PDSZ.

Az okostelefonok használatáról

Arról, hogy az intézkedéssel összefüggő ellenállás minden esetben felmentéshez vezet-e, Maruzsa ködös választ adott. Részletezte az igazgatói kinevezések menetét, majd megjegyezte, indokolt esetben búcsút intenek az adott vezetőnek.

A kérdésre, miszerint „fogják ellenőrizni, hogy az adott iskolák hogyan tartják be a nagyon szigorú szabályt„, így fogalmazott:

„A szabály, hogy mennyire szigorú, ez megítélés kérdése, hiszen

a végrehajtás területén nagyon nagy mozgásteret kaptak az intézmények (…).

A kormányzat nem ellensége az okoseszközök pedagógiai célú használatának, sőt, kiosztottunk csaknem félmillió notebookot a gyerekek körében, pontosan azért, mert a digitalizációban, annak az okos használatában természetesen bízunk és hiszünk.

Ami a problémát okozza, ha ezt túlzásba viszik, és szünetekben, illetve úgy is tanórán használják, ahol oktatási célú használatra nem lenne szükség”.

Elmondása szerint a törvény és a rendelet felhatalmazta az intézmény dolgozóit, hogy elvegyék a telefonokat – azokat a nap végén vissza is kell adniuk minden tanulónak.

Az anyagi felelősséget „természetesen” az intézmény vállalja

– mondta. Friss nyilatkozatát végigtekintve elmondható, Maruzsa államtitkár kiválóan ért ahhoz, hogy minden válaszába beleszője a kormány előszeretettel hangoztatott frázisait.

Megszólalt egy másik államtitkár is

A mobiltelefonok oktatási célra történő használata továbbra is támogatott – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára a Hír TV Napi aktuális című műsorában hétfőn.

Varga-Bajusz Veronika annak kapcsán, hogy az idei tanévkezdés egyik fő témája a mobiltelefon-használat volt, a műsorban azt mondta: a mobiltelefon-korlátozással kapcsolatos új szabályok bevezetését felmérések előzték meg (?), ezek pedig azt mutatták, hogy mind a szülők, mind az oktatók egyetértenek (?) az intézkedésekkel.

Ez már csak azért is érdekes, mert az intézkedés, valamint a Madách-gimnázium „rebellis” igazgatójának menesztése országos felháborodást váltott ki, napok óta demonstrációktól,

az érintettek kritikus hangvételű beszámolóitól hangosak a hírek.

Kapcsolódó: Megszólalt az államtitkár az iskolai telefonhasználatról, de akad itt több méretes bökkenő (+videó)

És egy másik is

„Sajnálom, amiért az igazgató úr nem fogta fel, hogy egy politikai hecckampány részévé válik, és

nem pedig a gyermekeket akarja hosszú távon szolgálni (?)”

– fogalmazott Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn az Indexnek. A politikus a budaörsi Szent Benedek Technikum, Gimnázium, Szakgimnázium és Szakképző Iskola megújult épületének átadásán vett részt. A ceremóniát követően nyilatkozott a hírportálnak a Madách Imre Gimnázium igazgatójának menesztéséről.

Maruzsa Zoltán a tanévkezdés kapcsán nyilatkozott

(InfoRádió/Infostart/YouTube/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Azt hitted, vége a kirúgási botránynak? Most kezd igazán eldurvulni a helyzet

Betelt a pohár: Tüntetnek a Belügyminisztérium előtt Pintérék mocskos húzása ellen (+videó)

Dobrev Klára a Madách igazgatójának kirúgásáról: Orbán ezért ültetett egy rendőrt az oktatás és az egészségügy élére

Valódi Hírek