Megmagyarázták, miért omlott össze a KRÉTA rendszer a távoktatás első reggelén

Beindult az egymásra mutogatás.

A Nyugati Fény is beszámolt arról, hogy a tantermen kívüli oktatás részeként használt, illetve az Oktatási Hivatal által is kiemelten javasolt Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) azonban szülői és pedagógusi beszámolók alapján már az első napon akadozva működött vagy sok helyen el sem indult.

A hiba később helyreállt, a HVG viszont megkérdezte a Klebelberg Központot és a KRÉTA-t üzemeltető E-Kréta Zrt.-t is az összeomlásról.

Az E-Kréta Zrt, nem válaszolt, előbbi viszont az E-Krétára mutogat: szerintük a hiba oka a túlterhelés volt, mivel

„az E-Kréta Zrt. alulbecsülte a várható terhelést”,

noha a fenntartó külön figyelmeztette őket, hogy készüljenek fel.

UPDATE: Időközben az E-Kréta Zrt. vezérigazgatója is kiadott egy közleményt, amit változtatás nélkül közlünk.

„Tisztelt Felhasználóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a mai nap (2021.03.08.) reggel a KRÉTA rendszer és DKT moduljának működése a köznevelési intézmények többségében – a rendszer túlterhelődése miatt – átmenetileg elérhetetlenné vált a felhasználók számára. Ezt az átmeneti elérhetetlenné válást az okozta, hogy

a rendszer rendelkezésére álló és/vagy bocsátott erőforrásokat nem megfelelően csoportosítottuk, osztottuk ki a rendszeren belül, és ez vezetett a – kritikus terhelés alatti – hibás működéshez.

Munkatársaink azonnal elkezdték az okok elemzését, és ezt követően a beállítások módosítását. Ennek eredményeként 10:00 óra után fokozatosan helyreállt a megszokott napi működés: külön köszönjük a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-től ehhez kapott gyors segítséget, valamint az EMMI és a KK támogatását.

Annak ellenére, hogy megpróbáltuk szimulációval, tervezéssel a legjobb tudásunk szerint felkészülni az első teljes digitális nap reggelén várható óriási rendszerterhelésre, nem tudtuk a KRÉTA rendszert és DKT modulját kiszolgáló erőforrásokat megfelelően elosztani, beállítani, amiért is a felelősség kizárólag az eKRÉTA Informatikai Zrt.-t terheli. T

ermészetesen a KRÉTA rendszer működésének monitorozását és szükség szerinti optimalizálását – annak érdekében, hogy a DKT modul funkcionalitásai miatt jelentkező óriási és folyamatos terhelést is bírja a rendszer – a következő napokban tovább folytatjuk a rendszer kielégítő és zavartalan működése érdekében.

Az okozott kellemetlenségért szíves elnézésüket kérjük, és köszönjük türelmüket, megértésüket!

Dr. Szabó Balázs
vezérigazgató”

(HVG nyomán)

 

Valódi Hírek