Tombol a harmadik hullám: Az általános iskolák és plázák bezárását javasolja az NNK szakértője

Szerinte már egy két hetes periódus is sokat segítene.

„Az üzletek nyitva tartását egy kéthetes periódusra lehetne korlátozni azzal, hogy csak a létfontosságú élelmiszerüzletek, gyógyszertárak, bankok, posták maradjanak nyitva”

– mondta a Hír TV műsorában Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője.

Galgóczi szerint akárcsak a járvány első és második hullámában most is az a legfontosabb, hogy csökkenjen a kontaktusok száma az emberek között.

„A közösségek találkozását kell csökkenteni, rendezvényeket már rég nem tartunk, de azt gondolom ez indokolt lenne, hiszen a plázákban az emberek ott vannak. Már egy ilyen rövid lezárási időszak is komoly eredményeket hozhat” – vélekedett az NNK szakértője.

A még hagyományos oktatásban működő általános iskolákkal kapcsolatban elmondta, a járványügyi adatok azt mutatják, hogy a gyerekek körében is erőteljesen terjed a fertőzés, ezért az is egy megfontolandó lehetőség lehetne, hogy egy rövid időre digitális oktatásra álljanak át az alsótagozatos osztályok is.

„Most elég lenne egy kéthetes periódus, ezalatt a védőoltásokkal nagyon gyorsan tudnánk haladni. Ez így hatékony lenne és a járvány megfékezését szolgálná!”

– jelentette ki Galgóczi.

A Magyarországon tegnap azonosított dél-afrikai vírusmutánsról elmondta, azt egy olyan páciensnél mutatták ki, aki nem járt külföldön, tehát már Magyarországon fertőzödött meg.

Galgóczi szerint ez a vírusvariáns azért veszélyesebb, mert a tudományos közlemények szerint akár azokat is megfertőzheti, akik egyébként már átestek a betegségen, és a védőoltások is kevésbé bizonyultak hatékonynak.

A legfrissebb járványügyi adatok szerint egyébként Magyarországon az elmúlt 24 órában 4948 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, 107-en veszítették életüket a betegség következtében, illetve 5282 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 482-en vannak lélegeztetőgépen.

(hírtv nyomán)

Valódi Hírek