Hatalmas a baj: Sorra mondanak fel az ápolók az ágyi poloskák miatt Szentgotthárdon

Az otthonban már kezelhetetlen a helyzet.

A napokban az Átlátszó osztott meg egy felvételt arról, hogy a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonát ellepték az ágyi poloskák. Az élősködők a paplanon és a lepedőn mocorogtak, egy informátor szerint már évek óta ilyen borzalmas a helyzet az intézményben.

Az Index friss értesülései szerint a dolgozók sem bírják elviselni a helyzetet, több ápoló is felmondott, de hamarosan újabb dolgozók hagyhatják ott az intézményt. A több mint 500 főt ellátó otthon látogatási rendje a Covid óta változatlan, így a szobákat például a hozzátartozók nem is látogathatják. Az információk szerint az ott dolgozók egy része tisztában volt a problémával, de

a helyzet súlyosságáról csak kevesen tudtak.

Mint mondták, az elmúlt években több alkalommal is volt rovarírtás, de a fertőzést nehéz kiküszöbölni, mivel az ápoltak mozognak az intézményen belül, így a ruhájukkal könnyen átvitték az élősködőket egyik szobából a másikba.

A dolgozók lehetőségeikhez mérten mindent megtettek a helyzet javításáért. Elmondták, nem a botránykeltés a céljuk, csupán az ápoltak és a dolgozók védelme miatt tudatják a világgal, hogy mekkora a gond az intézményben.

Az alkalmazottak tartanak attól, hogy hazaviszik az élősködőket – volt, aki emiatt mondott fel –, de akadt olyan munkatárs is, akit

a fodrásza kért arra, hogy többé ne jöjjön a fertőzésveszély miatt.

Ráadásul az intézmény munkaerőhiánnyal küzd, hamarosan pedig kritikus helyzet állhat elő a tömeges felmondások miatt.

Az intézmény fenntartója a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság: az Átlátszónak elmondták, a hasonló intézményeknek nincs jogi kötelezettségük arra, hogy jelentsenek egy ágyipoloska-problémát a főigazgatóság felé.

Az Index a szentgotthárdi önkormányzattól megtudta, a városvezetés segítene az intézménynek, de nem tud, mivel az az államhoz tartozik. További információk szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ is ellenőrizte az otthont: őket meglepte a helyzet, korábban ugyanis az intézmény azt kommunikálta, hogy nincs komoly probléma.

Valódi Hírek