Viharos gyorsasággal terjed a fertőző betegség: Már halálos áldozatok is vannak (+videó)

Egyre több szamárköhögéses esetet jelentenek.

Július közepén, a 29. héten 32 szamárköhögés-gyanús esetet regisztráltak Magyarországon, ami új rekordnak felel meg a heti jelentések tekintetében – írta meg hétfőn a portfolio.hu.

Egyre több a szamárköhögéses beteg

A Nemzeti Népegészségügyi ls Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) jelentéséből az is kiderül, hogy ezúttal Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből is jelentettek esetet, így mostanra

minden megyében hivatalosan is megjelent a fertőzés.

Az NNGYK heti járványügyi jelentése szerint július 15. és 21. között 32 pertussis (szamárköhögés) megbetegedés gyanúját rögzítették a fertőzőbeteg nyilvántartásba. A szamárköhögés gyanú bejelentések a fővárosból, és 12 megyéből érkeztek (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár, Tolna és Veszprém).

Korábban a járványügyi hatóság azzal érvelt az országos járvány kihirdetése ellen, hogy nem volt jelen minden megyében a betegség. Azaz:

e szerint a definíció szerint is járványról beszélhetünk.

Nem akarnak járványhelyzetet hirdetni

Mindezek ellenére az NNGYK továbbra is hangsúlyozza, hogy nincs járvány hazánkban. Az esetek szórványosan fordulnak elő. Legutóbb Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ járványügyi főosztályának osztályvezetője az RTL reggeli műsorában is erről beszélt.

Galgóczi elmondta, hogy bizonyos embereknek érdemes felvenni az emlékeztető oltást:

a várandósoknak, valamint akik kisgyermek környezetében vannak. Szükség van erre a jelen helyzetben a családi nyájimmunitás kialakítása érdekében – fogalmazott.

Két csecsemő belehalt a szövődményekbe

Beszámoltunk arról, hogy Magyarországon 2, az otthonából kórházba szállított, védőoltásban még nem részesült csecsemő esetében igazolódott, hogy

a halál oka a szamárköhögés és az annak következtében kialakult szövődmények voltak.

Az oltatlan újszülöttekre a legnagyobb kockázatot a velük találkozó és az ellátásukban részt vevő családtagok jelentik, akik saját maguk is hordozhatják a baktériumot.

Sokan nem mennek el orvoshoz

Bár egyre többen tapasztalják a nem múló köhögést, nem mennek el orvoshoz, mivel nem jár lázzal vagy egyéb kellemetlenséggel.

Mindezek fényében nem véletlen, hogy múlt héten – a járványhelyzet kihirdetésének elmaradása ellenére –

az NNGYK tulajdonképpen járványügyi intézkedéseket hozott.

Ezeket mindenképpen tartsd szem előtt:

  • Az NNGYK hangsúlyozottan kéri, hogy a szülést követő első 6-8 hétben ne menjenek vendégségbe az újszülöttel. Kerüljék a zsúfolt helyeket, korlátozzák az újszülöttet látogatók fogadását. Az újszülött immunrendszere még részben védtelen a környezeti hatásokkal és fertőzésekkel szemben.
  • A várandós kismamáknak javasolt az emlékeztető oltás, mert az az újszülöttet is védi.
  • Az NNGYK felhívja a lakosság figyelmét, hogy a csecsemővel egy háztartásban élő családtagok és a csecsemő gondozásában résztvevők számára is javasolt a védőoltás. Jelenleg a szamárköhögés elleni újraoltáshoz szükséges oltóanyag országos lefedettséggel hozzáférhető a patikák számára, és a vakcina elérhetőségét a hatóság folyamatosan monitorozza.

Magyarországon a szamárköhögés elleni átoltottság 98 százalék, ami kimagasló.

Ám a védőoltás hatásossága 5-6 év után elkopik, így a felnőttek is megfertőződhetnek.

Igaz náluk nem olyan súlyosak a tünetek és a betegség lefolyása.

Valódi Hírek