Átlátszó: Többmilliárd forintos pályázati támogatást kapott a Rogán Antal új apósának érdekeltségébe tartozó cég

Most adatigényléssel próbálták kideríteni a részleteket.

Közérdekű adatigényléssel fordult az Átlátszó az Agrárminisztériumhoz azért, hogy megismerje a részleteit annak a projektnek, amelyre a Rogán Antal apósának, Obrusánszki Zsolt érdekeltségébe került Ductus Szaktanácsadó és Oktató Kft. 2,232 milliárd forintos, európai uniós finanszírozású forrást kapott.

Ezzel az összeggel ez a cég nyerte el a legtöbbet az erre a célra biztosított összesen 14,1 milliárd forintos keretből.

Az Átlátszó korábbi, a Ductus Kft-vel kapcsolatos cikkében azt írta, a projekt összköltsége 2,399 milliárd forint, azaz az állami támogatáson felül a cégnek 165 millió forint önrészt kellett előteremtenie a támogatott programra.

A szűk 47 milliós saját tőkével bíró Ductusnak azonban a 2019-es évvégi beszámolójában még nyoma sem volt az elnyert pénznek, illetve annak sem, hogy miből fedezné az önrészt.

Obrusánszkiék tavaly augusztusi belépése után viszont, októberben már 315 millió forintos kölcsönt kaptak attól az állami tulajdonú Budapest Banktól, ahol a Telex információi szerint vezérigazgató-helyettesi pozícióban dolgozik Puskás András — Rogán Antal régi bizalmasa.

A Kft. ügyvezető-résztulajdonosa, Hernáczki Ibolya viszont azt állította a lapnak, hogy nincs összefüggés a bankhitel és Obrusánszkiék belépése között. A szaktanácsadási programon elnyert milliárdokkal kapcsolatban viszont Hernáczki már megtagadta a válaszadást.

Ezt követően tehát az Átlátszó azért fordult adatigényléssel a minisztériumhoz, mert az erre a célra szolgáló kormányzati honlapon minimális információt tettek közzé a pályázatról.

Az oldalon a Ductus projektjét nézve nem található semmi annak összefoglalásáról, a szerződés és a projektvégrehajtás adatairól, vagy éppen a kifizetésekről.

Egyelőre annyit lehet tudni, hogy a Ductus az elnyert pénzből kedvezményes szaktanácsadást szeretne nyújtani a gazdáknak. A jóárasítás mértéke 90-100 százalék is lehet, míg az uniós forrásokból kipótolt díjat már a Ductus Kft. kapja meg. Illetve a pályázati felhívás szerint az összes pénz akár 20 százalékát költségekre is el lehet számolni.

Az Átlátszó szerint az ügy jelentőségét az adja, hogy Rogán Antal apósa

Obrusánszki Zsolt 750 ezer forintért szerezte meg annak a vállalkozásnak a negyedét, ami nem sokkal előtte nyert el 2,232 milliárd forintot mezőgazdasági szaktanácsadásra az uniós finanszírozású vidékfejlesztési programból.

A vállalkozásban emellett az a Farkas Zsigmond is 750 ezer forintért szerzett részesedést, aki szintén érdekelt volt a korábban nagy port kavaró ezerhektáros birtok állítólagos felvásárlásában.

Mint ismert, január 31-én Rogán Antal vagyonnyilatkozatából derült ki, hogy harmadik alkalommal is megnősült, egy nála 20 évvel fiatalabb, bizonyos Obrusánszki Barbarát vett feleségül tavaly decemberben.

A miniszter új feleségéről és családjáról viszont 444.hu írta meg elsőként, hogy még az esküvő előtt, 2020. november 20-án egy igen komoly adásvételi szerződést bonyolítottak le Borsodban, amikor több mint 1022 hektárnyi területet vettek meg 1,66 milliárd forintért.

Az első hírek megjelenése után tíz nappal viszont a kormánypárti Magyar Nemzetben megjelent az a hír, amely szerint Rogán Barbara és családja nem bonyolította le a Borsod megyei földvásárt, mivel a helyi kormányhivatal megtagadta a földvásárról szóló szerződés bejegyzését, ezért az soha nem lépett hatályba, sőt hitelt sem kaptak a Budapest Banktól.

Sajtóinformációk szerint viszont a kormányhivatal csak az utolsó pillanatban dobhatta vissza a dokumentumokat, egyelőre ismeretlen okok miatt. Holott a birtok eladója azt állította, hogy az adás-vételről szóló szerződés érvényes, és várják a pénzt.

(Átlátszó nyomán)

Valódi Hírek