Megkérdeztük, hányan jelentkeztek idén az SZFE-re — érdekes dolog derült ki

Elküldtünk néhány kérdést a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanulmányi osztályának, ezzel szinte azonnal ki is derült, hogy az új vezetőség már Habony Árpád kommunikációs stratégiája szerint működik.

Február 15-én lezárult a jelentkezés a 2021 szeptemberében induló osztatlan -, illetve alap- és mesterképzésekre, valamint felsőoktatási szakképzésekre.

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon a Színház- és Filmművészeti Egyetemre az elmúlt évekhez képest hányan jelentkeztek, ezért írtam egy e-mailt kérdéseinkkel az új SZFE tanulmányi osztályának, illetve informális csatornákon is megpróbáltam utánajárni annak, hogy vajon idén is olyan népszerű-e az egyetem, mint az elmúlt években volt.

Egyes népszerű szakokon nem volt ritka az ötvenszeres túljelentkezés sem, és csak a tavalyi színművész felvételin több mint 700-an jelentek meg információink szerint.

A tanulmányi osztályon az új „oktatási támogatási igazgatóság” igazgatója a honlap szerint Dr. Káposztáné Jáger Éva, így az ő ott feltüntetett email-címére küldtem a levelet, amelyben három kérdést tettem fel.

Kíváncsi voltam egyrészt arra, hogy jelen állás szerint

hány fő jelentkezett összesen az intézménybe, hányan jelentkeztek bizonyos népszerű szakokra külön-külön, illetve hogy mennyi a különbség a számokban az elmúlt évekhez képest.

Eközben más módon is megpróbáltunk utána járni a számoknak, de felsőoktatási-, illetve az Oktatási Hivatalt érintő kérdésekben járatos forrásunk tájékoztatása szerint a jelentkezők létszámát hivatalosan még nem tudhatják, mivel azt csak tavasszal szokta közölni az intézményekkel az OH.

Így aztán arra számítottunk, hogy az SZFE tanulmányi osztályáról is hasonló válasz fog érkezni,

de nem ez történt.

Az oktatástámogatási igazgató udvarias levelemre mindenfajta megszólítás és kommentár nélkül azt az e-mailt küldte át válaszként, amelyet az egyetem sajtófőnökének írt, és amelyben az én levelemet továbbította neki.

Eközben több forrásból is azt az információt kaptam, hogy az egyetem ugyan a jelentkezők pontos számát az OH-tól még nem tudhatja, mégiscsak meg tudja becsülni ezt a számot, méghozzá azokból a befizetésekből, amelyek az egyetemhez beérkeznek a felvételi vizsgák ellentételezéseként.

(Ez a becsült szám már csak azért sem lehet pontos, mert egyrészt sokan vannak, akik több szakra is beadják a jelentkezést, így egy embertől több befizetés is érkezhet, másrészt vannak, akik késve, csak közvetlenül a felvételi előtt fizetnek. Ennek ellenére az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nagyságrendet már jól mutatja ez a szám is.)

A fentiek alapján azonban az oktatástámogatási igazgatónak egyáltalán nem kellett volna megnyilatkoznia még a becsült szám birtokában sem a felvételizőkről, bőven elég lett egy mondatban megírnia, hogy hivatalos választ még nem tud adni.

Ehelyett átküldte a levelemet a sajtófőnöknek, akinek a jelentkezők számához semmi köze (az egyetem korábbi gyakorlata alapján legalábbis nem volt).

A dolog azért is elgondolkodtató, mert az elmúlt hetekben több belső forrástól is azt lehetett hallani, hogy az új vezetőség a legkisebb kérdésekben is mindenről egyeztet, vélhetően tehát itt is ez történt:

a megszólított még azt sem merte leírni a kérdésemre, hogy az OH működési módja miatt nem tud válaszolni.

Ehelyett inkább továbbküldte a levelemet a sajtósnak, aki a kérdéseimre békeidőben sem tudna válaszolni, mert ez nem dolga és nem hatásköre.

A másik lehetőség az lenne, hogy minden sajtómegkeresést a sajtófőnök intéz, azokra ő válaszol, ez viszont már csak azért sem valószínű, mert az elmúlt hónapokban a legtöbb portál kereste már ezzel-azzal a kancellárt, a rektorhelyetteseket és másokat is, ők azonban, ha válaszoltak, azt maguk tették.

Adott tehát egy egyszerű kérdés, amire létezik egy egyszerű válasz, amit ha leírnak, abból az új vezetésnek semmiféle — az eddigieknél nagyobb — arcvesztése nem származhat. Arra mégsem válaszolnak, hanem végigfuttatják a többi kollégán, mielőtt konszenzus születik arról, hogy hogyan is kommunikálják ezt az egyébként bizonyos értelemben teljesen lényegtelen felvetést.

Ez pedig bizony annak a csalhatatlan jele, hogy az új kuratórium kommunikációs stratégiáját tekintve tökéletesen leképezi a Fideszt, illetve azt az elvet, hogy a legapróbb kérdésben is, a legutolsó vesszőig egyeztetni kell arról, hogy ki mit mondhat és kinek.

(Természetesen nem gondolom azt sem, hogy az email-címemben látható „nyugatifeny.hu” különösebb jóérzést keltett volna levelem címzettjében.)

A fentiek mellett fontos megjegyezni, hogy több forrásból is úgy értesültem:

az SZFE-re idén jelentkezők becsült összlétszáma az eddig befizetett felvételi díjak alapján 1000 körül van.

Ez nagyjából azonos a tavalyi számmal, egy apróságot kivéve: tavaly 9 szak indult, idén pedig 16 fog indulni, ez pedig azt jelenti, hogy csak kicsit több, mint feleannyian jelentkeztek idén a különböző szakokra, mint tavaly.

Hát ezért volt szükség az aktív reklámkampányra.

Az SZFE sajtófőnökének válaszát természetesen továbbra is várom, amint megkapom, frissítem vele a cikket.

(kiemelt kép: szinhaz.online)

 

Valódi Hírek