Cáfol az Európai Gyógyszerügynökség: Nem igaz, hogy vizsgálják az orosz vakcinát

Szerencsére ez Magyarországon nem probléma.

Tegnap érkezett Moszkvából a hír arról, hogy benyújtotta a Covid-19-betegség elleni Szputnyik V vakcina bejegyzésére vonatkozó kérelmet az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).

Az orosz szuverén alap keddi közleményében emellett azt is állította, hogy 2021. január 29-én kérelmezte a Szputnyik V vakcina bejegyzését az Európai Unióban, és kezdeményezte az információátadást az EMA-nak a fokozatos szakvizsgálat (rolling review) eljárásán keresztül.

Az EMA viszont nem sokkal ezelőtt cáfolta az RFPI tegnapi közleményét. Azt írták:

„Az Európai Gyógyszerügynökséghez a mai napig nem érkezett be kérelem az oroszországi Gamaleya Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Központ által kifejlesztett vakcina, a Szputnyik V oltóanyag (Gam-COVID-Vac) folyamatos felülvizsgálatához vagy forgalomba hozatali engedélyéhez”.

Hozzátették, a fejlesztők tudományos tanácsokat kaptak az ügynökségtől, biztosítva számukra a legújabb szabályozási és tudományos útmutatásokat az oltóanyagok kifejlesztéséhez. Ez viszont nem egyenlő a folyamatos felülvizsgálati eljárással.

Az EMA emellett leszögezte azt is, hogy amint hozzákezdenek a Covid-19 vakcinák vagy gyógyszerek bármely új értékeléséhez, arról haladéktalanul tájékoztatja a nyilvánosságot.

Mindeközben Magyarországon a héten kezdődik az oltás a Szputnyik V-vel, miután az Unióban egyedüliként a magyar hatóságok engedélyezték az orosz oltóanyag használatát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) kedden azt közölte, hogy először ezen a héten kezdik alkalmazni az orosz vakcinát négy budapesti kórházi oltóponton a krónikus betegséggel nem rendelkező 75 év alattiaknál. A 6000 ampullányi orosz vakcinával először 3000 fő önkéntest oltanak be.

A tegnap pedig az is kiderült, hogy milyen mellékhatásokkal járhat, illetve mennyibe került az oroszok által gyártott vakcina.

(hvg.hu nyomán)

(Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor)

Valódi Hírek