Itt a Forbes-lista: Két orosz is a 10 leggazdagabb magyar között, Mészárosnak soha nem volt még ekkora a vagyona

2020-ban is tovább bővült a Mészáros-birodalom.

Idén is Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere – derült ki a Forbes magazin legfrissebb, 50 leggazdagabb magyar tartalmazó listájáról.

Mészárosról tavaly szeptemberben derült ki, hogy válik feleségétől, Mészárosné Kelemen Beatrixtól, a vagyon elosztása viszont a Forbes szerint vita nélkül lezajlott és az egykori felcsúti polgármester a járvány ellenére is rendkívül sikeres évet zárt.

Az építőipari, energetikai érdekeltségei 2020-ban is szárnyaltak, a médiából, agráriumból és élelmiszeriparból származó bevételei továbbra is jelentősek.

Így Mészáros Lőrinc vagyon 2020-ban már az 500 milliárd forintot súrolja, becsült értéke egész pontosan:

474,9 milliárd forint.

A Forbes 2020-ban közölt listáján Mészáros becsült vagyona 407,7 milliárd forint volt, azaz a gázszerelőből lett milliárdos egy év alatt csaknem 70 milliárd forinttal lett gazdagabb.

Mindezt úgy, hogy a vagyon legfontosabb elemét adó tőzsdei befektetőcége, az Opus Global egyébként megszenvedte a járvány első hullámának gazdasági hatásait, az árfolyam viszont év végére helyreállt.

Mészáros emellett érintett a legnagyobb legnagyobb állami üzletekben is, így a Paks II-ben, a Budapest-Belgrád vasútvonalban és az MKB-Takarékbank-Budapest Bank összeolvadásában is. Illetve tegnap derült ki az is, hogy Mészáros nemrég frissítette portfólióját: bevásárolta magát az ásványvízgyártók közé is.

A Forbes-lista második helyén 2020-ban is a dollármilliárdos Csányi Sándor zárt. Az OTP bank elnök-vezérigazgatójának vagyonát a lap

393,4 milliárd forintra becsüli.

Az OTP árfolyama habár megsínylette a járvány gazdasági hatásait, Csányi agrárbirodalma, a Bonafarm viszont tovább terjeszkedett.

A dobogó harmadik fokán legnagyobb hazai ingatlanbefektető Veres Tibor, a Wing és Wallis tulajdonosa zárt, akinek vagyona 2020-ban

258,6 milliárd forintra nőtt.

A lengyel Echo Investment felvásárlásával ugyanis a Wing komoly részesedéseket szerzett.

A Forbes listájára ezúttal Megdet Rahimkulov orosz milliárdos két fia is felkerült:

Rahimkulov Timur 257 milliárddal a negyedik helyen zárt, míg Rahimkulov Ruszlán 240 milliárd forinttal a hetedik lett. Mindketten az OTP bankba és a Mol nagytulajdonosai közé tartoznak.

Az ötödik leggazdagabb magyar Felcsuti Zsolt lett 246,1 milliárd forinttal. Az MPF Holding szingapúri központú ipari befektetőcsoport főleg a csiszolószerszámairól ismert – írja a lap.

Hatodik lett Gattyán György 245,6 milliárd forinttal. Gattyán cége, a Jasmin nevű internetes oldalával szerzett vagyont, ez lett az alapja cégének, a Docler Holdingnak, amely számos ágazatban megjelent felvásárlásokon keresztül. A Forbes szerint Gattyán a járvány kezdete óta egymilliárd forintott ajánlott fel jótékony célra.

Nyolcadik helyen zárt 2018 tavaszán elhunyt Demján Sándor és családjának becsült vagyona 214,3 milliárd forint.

A Szijjártó Péter külügyminisztert jachtoztató Szíjj László a kilencedik leggazdagabb magyarként zárta 2020-at. A közbeszerzéseken rendszeresen sikerrel szereplő Duna Aszfaltban érdekelt Szíjj vagyona 148,8 milliárd forintra becsülhető.

Tizedik lett Széles Gábor, a Videoton és az Ikarus révén ismert üzletember, de a Magyar Hírlapban is érdekelt üzletember, akinek vagyona nem kevesebb, mint 146 milliárd forint.

A Forbes 50 leggazdagabb magyarját felsorakoztató listáján ugyanakkor csak 49-en szerepelnek, miután a tavalyi listán 26-ként szereplő Hell tulajdonosa tavaly beperelte a magazint a személyiségi jogok megsértése miatt. A pert végül megnyerték, így annak ideiglenes intézkedései még egy évvel később is hatályban vannak, ezért a Forbes sem az ő sem a cég nevét, illetve vagyonát sem közölhette.

(Forbes nyomán)

Valódi Hírek