Fenyegetőzött, majd rommá cenzúráztatott egy cikket a Hell Energy fideszes tulajdonosa

A közpénzt felnyalják, de a személyiségi jogaikra nagyon finnyásak.

A Hell Energy-ről és az energiaital-gyártó céget tulajdonló Barabás-családról jelent meg cikk a legfrissebb Magyar Narancsban.

Az „Avalon sötét lovagjai – A Hell Energy és a Barabás család” című anyag azonban egy ponton megszakad, helyén a Fővárosi Törvényszék 17.Pk.22.488/2020/9. számú végzését említik.

Mindez a Media1 beszámolója szerint azért fordulhatott elő, mert a cikket jegyző Keller-Alánt Ákos oknyomozó újságíró megjelenés előtt kérdéseivel felkereste a jelentős közpénzben részesülő Hell Energy-t és tulajdonosait.

Ők azonban a hatályos GDPR adatvédelmi rendeletre hivatkozva nem járultak hozzá a vállalatot érintő információk közléséhez, és újságírói kérdésekre sem válaszoltak.

A Barabás-család ezt követően bírósághoz fordult az ügyben. A Fővárosi Törvényszék pedig tárgyalás mellőzésével elfogadta Barabásék korlátozó kérését, és a már említett végzés értelmében megtiltotta a Magyar Narancsnak a cikk, Hell-lel kapcsolatos három konkrét részletének publikálását.

A lap és Keller azonban nem fogadta el a bíróság végzését:

a döntést cenzúrának, a sajtószabadság korlátozásának minősítették,

és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet segítségével szeretnék elérni azt, hogy a teljes anyag megjelenhessen az újságban.

A most megjelent cikkben emellett ígéretet tettek arra is, hogy be fognak számolni a szerintük a magyarországi sajtószabadság alakulását érintő ügy további fejleményeiről.

A Magyar Narancs legfrissebb, szétcenzúrázott száma / Fotó: 444.hu

Nem ez az első alkalom, hogy a Hell Energy és a Barabás-család bírósághoz fordul egy róluk szóló cikk megjelenése kapcsán.

Év elején a Forbes egyik lapszámát kellett visszahívni az újságosoktól, miután az üzleti magazinban feltüntették Barabásékat a leggazdagabb magyarok toplistáján.

A Magyar Narancs és újságírója most épp ebből az esetből kiindulva fordult kérdéseivel a vállalathoz, az ügy végkimenetele azonban így is megegyezik.

(Media1 nyomán)

 

Valódi Hírek