Kipakolt a háziorvos: Nekik kell elmenni a kormányhivatalba a -20 fokos tárolást igénylő vakcinákért

Komáromi szerint semmi racionalitás nincs az idősek oltásában.

Beszámoltunk róla, hogy február 4-ék kezdődik meg a védőoltásra regisztrált legidősebb állampolgárok oltása Magyarországon. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) pedig az érintettek értesítésébe és oltásába a háziorvosokat is bevonja.

Az erről szóló, kiszivárgott értesítő levélben a NEAK főigazgatója, Kiss Zsolt azt írta, 1800 háziorvosnak négy nap alatt összesen 18 ezer időskorút kell beoltania. A háziorvosok egy Moderna ampullát kapnak, amellyel 10 beteget tudnak beoltani a Pfizer oltóanyagával.

A Klubrádió reggeli műsorában Komáromi Zoltán háziorvos viszont arról beszélt, a NEAK levelét pénteken fél háromkor kapták meg, így azok a kollégái, akik csak ma délután állnak műszakba, négy órát kaptak arra, hogy összeállítsák az oltást igénylő idősek listáját.

„Egyszerűen érthetetlen számomra, hogy miért pénteken délután fél háromkor kell levelezni a háziorvosokkal, amikor ezt akár hét elején is kiküldhették volna, és mi indokolja ezt az iszonyatosan rövid határidőt” – mondta Komáromi, hozzátéve, a háziorvosok ma délután 17 óráig küldhetik be a megyei oltási bizottságnak azok listáját, akit be akarnak és tudnak oltani, a rendelő intézetek és kórházak viszont ma délig küldhetik el ezt a listát.

Komáromi arról is beszélt, hogy

az ampullákat és a fecskendőket háziorvosoknak kell felvenniük a járási kormányhivatalnál.

„Még arra sem képes az állam, hogy kivigye a háziorvosi rendelőkbe az oltáshoz szükséges oltóanyagot és felszerelést, még ezt is a háziorvosoknak kell megoldani. Vidéken azért van olyan körzet, ahol 25 kilométerre van a járási kormányhivatal” – mondta a háziorvos.

Komáromi szerint „semmi racionalitás” nincs abban, hogy a prioritási sorrendet az életkor szerint kell meghatározniuk, hiszen így lesz olyan idős házaspár, akik között mindössze egy-két év a korkülönbség, ám míg egyiküknek beadhatják a vakcinát, a másiknak még heteket kell várni arra, hogy megkapja az oltást.

„Ha van egy lista, akkor miért nem lehet azt racionalizálni?

De meg vagyunk fenyegetve, hogy folyamatosan figyelni fogják az informatikán keresztül, hogy azokat és abban a sorrendben oltjuk-e be, ahogy és akiket ők kijelöltek, és szankcionálni fogják, ha nem vagyunk teljesen együttműködő alattvalók”

– mondta Komáromi, aki nehezményezte azt is, hogy mindeközben a háziorvosok béremelésüket is csak feltételhez kötötten kaphatják meg.

A háziorvosok béremelését ugyanis attól tette függővé a kormány, hogy csatlakozniuk kell a praxisközösséghez. Azok a háziorvosok viszont, akik úgy döntenek, hogy nem vesznek részt a közösségben, a fizetésemelés mindössze 30 százalékát fogják megkapni.

(Klubrádió nyomán)

Valódi Hírek