Gulyás bejelentette: Este 8 után is kimehetnek az utcára, akik megkapták az oltást

Gulyásinfó.

Megtartotta szokásos csütörtöki kormányinfóját Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, aki elmondta, a jelenlegi korlátozó intézkedések február 1-ig vannak érvényben, ezt jövő héten fogják felülvizsgálni,ám mindaddig, amíg nem csökkennek a számok vagy nem kezdődik el a tömeges oltás, nem várható lazítás Magyarországon.

A miniszter beszélt arról is, hogy azok, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást, igazolókártyát kaphatnak róla,

így az ő esetükben a védettség miatt már nem lesz szükség arra, hogy például betartsák az este 8 utáni kijárási tilalmat. Erről a kormány egyelőre nem döntött.

Az oltásigazolványokat februártól lehet megkapni, a vakcinaútlevelek viszont még kérdésesek.

Elmondta, míg a szomszédos országokban és Európa nagyrészén elkezdődött a járvány harmadik hulláma, itthon csökken a fertőzések és a halálozások száma.

A miniszter elmondta, az unió által biztosított vakcinaszállítmány biztosan nem lesz elég ahhoz, hogy szélesebb körben is elkezdjék az oltást, ezért tárgyalnak olyan országokkal is, mint Kína vagy Oroszország.

“Olyan vakcinákat szeretnénk csak beszerezni, amivel már többmillió embert oltottak, Magyarországon csak a hatóságok által biztonságosnak minősített vakcinákkal lehet oltani” – jelentette ki Gulyás, aki szerint az Európai Gyógyszerügynökség is rendkívül lassú.

A miniszter hozzátette:

“Ha valaki valamelyik vakcinában nem bízik meg, kérheti azt, hogy amikor az általa preferált vakcinából elegendő lesz, akkor kerüljön sorra”.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter ma Oroszországba utazik az orosz oltóanyag beszerzése miatt, tegnap ugyanis a magyar hatóságok engedélyezték az Astra Zeneca és a Szputynik V oltását.

A miniszter beszélt a háziorvosok béremeléséről is, amellyel a szerdai kormányülésen foglalkozta. Kifejtette:

  • azok a háziorvosok, akik praxisközösséget és szorosabb együttműködést vállalnak, teljes egészében megkapják a béremelést.
  • Azok, akik a lazább együttműködés mellett döntenek, a 428 ezer forintos orvosbér és a bértábla közötti különbözet 80 százalékát kapják meg.
  • Azok pedig, akik egyáltalán nem vesznek részt a praxisközösségben, 30 százalékos fizetésemelésre számíthatnak. Mindez a fogorvosokra is vonatkozik.

Újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás elmondta, a Lánchíd felújítása Budapest városvezetés döntése miatt 5,5 millió forinttal többe fog kerülni, így – mint mondta – úgy tűnik, „a főváros számára nincs különösebb jelentősége a pénznek”, ám ettől függetlenül a kormány biztosítja a pénzt a felújításhoz.

Arra vonatkozóan, hogy a kormány nyomást gyakorol a hatóságra, hogy engedélyezzék a kínai és orosz vakcinát, Gulyás úgy fogalmazott, senkire nem helyeznek nyomást, ám az engedélyeztetést fel kell gyorsítani.

Figyelembe kell venni, hogy ezrek vesztik életüket, akiket ha beoltottunk volna, nem haltak volna meg”

– vélekedett a kancelláriaminiszter, aki elmondta azt is, hogy az egyetemi oktatás feltehetően február 1-je után is online folytatódik.

Az új amerikai elnökkel, Joe Bidennel kapcsolatban Gulyás elmondta, ők minden beiktatott kormánynak bizalmat szavaznak, ezért egyelőre csak gratulálni tudnak az Egyesült Államok új adminisztrációjának.

Vera Jourova szerdán tett kijelentései viszont szerint ismét bizonyították, hogy a cseh politikust le kell váltani az Európai Bizottság alelnöki pozíciójából, hiszen ismét megengedhetetlen kijelentéseket tett Magyarországról és Lengyelországról.

Jourova ugyanis tegnap az osztrák Der Standard című lapnak ugyanis azt mondta, Brüsszel nem fél attól, hogy jelentős összegeket tartson vissza Budapesttől és Varsótól, ha azok megszegik a közös normákat. A januárban életbe lépett jogállamisági mechanizmus pedig lehetőséget ad erre.

Európai Bizottság uniós értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök próbálkozhat időhúzással, azonban a törvényeket nem kerülheti meg a cseh politikus szerint.

Valódi Hírek