Új kiadóhoz igazolt Kepes András, válaszul botrányosan bánt el vele a fideszesített Libri

Áll a bál a kiadó körül.

Pénteken derült ki, hogy Open Books néven új könyvkiadó műhely indul Magyarországon. Az Open Books Facebook-oldalán megjelent közlemény úgy fogalmaz, a kiadó azzal a céllal jön létre, hogy tartalmas, igényes és elgondolkodtató műveket jelentessen meg az irodalom, a tudomány, az ismeretterjesztés és a gyerekkönyvek világában.

„Abban segítjük a szerzőinket, hogy történeteik, gondolataik itthon és a világban is minél szélesebb közönséghez juthassanak el” – olvasható a bejegyzésben.

A kiadónál február 1-jét követően olyan szerzők művei jelennek meg, mint Barabási Albert-László, Csányi Vilmos, Edith Eva Eger, Gárdos Péter, Kepes András, dr. Máté Gábor, Rubik Ernő vagy Philip Zimbardo.

Open Books néven új kiadói műhely indul Magyarországon azzal a céllal, hogy tartalmas, igényes és elgondolkodtató…

Posted by Open Books on Friday, 29 January 2021

A bejelentésről szóló közleményt a kiadó három alapítója, Tesfay Sába, Büchler András és Halmos Ádám jegyzi. Azaz, a három alapító közül kettő a Libri-Bookline Zrt-től érkezik az Open Bookshoz.

Halmos Ádám 2011-től tavaly december 21-ig volt a Libri egyik alapítója, később társtulajdonosa, majd ügyvezető igazgatója, míg Bückler a kiadó PR-igazgatójaként dolgozott ugyancsak tavaly decemberig.

A két vezető távozásának hátterében sajtóértesülések szerint a Librinél tavaly történt tulajdonosváltás állhat.

A Libri-Bookline csoportba ugyanis 2020 októberében szállt be a Mathias Corvinus Collegium (az MCC-vel mi is több cikkünkben foglalkoztunk, például itt és itt), felvásárolva Spéder Zoltán kormányközeli milliárdos kisebbségi, 25,4 százalékos tulajdonrészét.

A kiadócsoportban szintén érdekelt Halmos tulajdonrészét pedig az MCC megérkezésével a kormányközelivé váló Libri Könyvkereskedelmi Kft. vette meg.

A hvg.hu viszont úgy tudja, hogy a Libri-Bookline kiadói csoportból nem önként távozott Halmos Ádám — ezt az információt azonban titoktartási kötelezettségeire hivatkozva nem erősítette meg az érintett.

Az új kiadó pénteki bejelentését azonban Kepes András csütörtökön megjelent furcsa Facebook-bejegyzése is megelőzte. Kepes állítása szerint ugyanis a Libri-Bookline arra kérte, hogy törölje azt a két korábbi Facebook-bejegyzését, amelyekben arról írt, hogy

a Libri kínálatából eltűnt a nemrég megjelent A boldog hülye és az okos depressziós című könyve, és az most már csak e-könyv formájában elérhető a kiadónál.

Kepes András emellett annak is hangot adott az azóta törölt Facebook-bejegyzésében, hogy nemcsak az ő, hanem a legismertebb magyar Auschwitz-túlélő Edith Eva Eger listavezető nyomtatott könyvét is kivonta forgalomból a Libri. A döntés című könyv Kepeséhez hasonlóan szintén csak e-könyv formájában elérhető a kiadónál.

A Libri-Bookline arra kért, töröljem a velük kapcsolatos két posztomat.
Azért, hogy kiderüljön, lám, az „okos” nem csak…

Posted by Kepes András hivatalos oldala on Thursday, 28 January 2021

A Telex mindezzel kapcsolatban pénteken megkereste a Librit. A kiadó nyilatkozatában azt írta a lapnak, hogy

pusztán technikai, illetve gyártási okok miatt fordulhat elő az, hogy egy-egy könyv nem kapható rövid ideig,

de még ebben az átmeneti helyzetben is előrendelhető, és amint a készlet rendelkezésre áll, a Libri hálózatában minden érdeklődő számára elérhető lesz.”

Kepes Facebook-bejegyzésére a kiadó úgy reagált, hogy az üzleti partnerek – így különösen szerzői – üzleti érdekeinek szem előtt tartása, illetve megóvása mellett nincs jogi lehetőségük arra, hogy az ügyben konkrét tájékoztatást adjanak.

A nyilatkozatot a Libri azzal zárta, hogy „amennyiben valamely szerző saját kezdeményezése alapján nem kíván a Libri kiadóval a továbbiakban együttműködni, ezt tiszteletben tartva, a könyveket addig megjelentető Libri kiadónak nincs további joga kiadni a műveket. Ilyen esetekben a Libri kiadó a meglévő készleteket optimalizálja annak érdekében, hogy a szükségszerű átmenet minden esetben tiszta és egyszerű lehessen.”

Azaz gyakorlatilag megerősítették az azóta már hivatalossá vált sajtóértesüléseket, amelyek szerint több szerzőjük is az Open Books-hoz igazol.

Az üggyel kapcsolatban nem sokkal ezelőtt megszólalt Kepes András is. Az író Facebook-bejegyzésében úgy fogalmazott, nem tartja magát „politikai üldözöttnek”, azt ugyanakkor ő sem érti, hogy könyvét, amelynek nincs politikai üzenete, miért tűntették el a könyvesboltok polcairól és vették le a sikerlistákról.

„Egy érzelmileg felfokozott hangulatban, ha nincs világos kommunikáció, lesznek helyette meggondolatlan reakciók és hamis interpretációk. Ez történik most is. Ezen a helyzeten csak az őszinte magyarázat segíthet” – fogalmazott Kepes András, aki szerint jó lenne, ha a Libri elmagyarázná az álláspontját és a szándékát.

Hozzátette: tavaly ősszel tudta meg, hogy Halmos Ádám új kiadót alapít, és döntenie kellett, hogy „hozzá leszek hűséges vagy ahhoz a Libri kiadóhoz, amihez engem csak Ádám személye kötött.”

„A válás mindig fájó, kár lenne besározni a múltat, nekem is hiányoznak majd a régi kollégák, a biztos terjesztői háttér, a reklámfelületek. Lehet, hogy merész döntés egy ismeretlen kis kiadóhoz szerződni a piacvezető óriás helyett, de így tartottam tisztességesnek Halmos Ádámmal, akire a munkában is legjobban számíthattam.

Ha a Libri féltékenységében ezért retorziókkal büntet, akár még büszke is lehetnék rá, hogy ennyire „szeretnek”, ennyire fáj nekik az elszakadás. Kivételeznek is velem, hiszen a szintén átszerződött Edith Eva Egert hál’istennek nem kényszerítették hasonló vesszőfutásra” – zárta bejegyzését az író.

A könyvem körüli botrány egyre kínosabbá válik és egyre rosszabb irányt vesz. Több tízezerre növekedett a velem…

Posted by Kepes András hivatalos oldala on Friday, 29 January 2021

(telex/hvg nyomán)

(Kiemelt kép: Bielik István / 24.hu)

Kapocsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2020/12/22/kepes-andras-az-szfe-hallgatok-korunk-hosei-a-kuratorium-es-a-mogotte-sunyito-miniszterium-pedig-szanalmas

Valódi Hírek