Fideszes kádereket akarnak képezni a Mathias Corvinus Collegiumban, a kormány kedvenc szakkollégiumában

A jobboldali fiatalság zászlóshajója akar lenni a százmilliárdokkal kitömött MCC.

Rövid időn belül 400 milliárd forintnyi közpénzzel gyarapodott a Tombor András kormányközeli vállalkozó által alapított, jelenleg Orbán Balázs parlamenti államtitkár által elnökölt Mathias Corvinus Collegium. A kormány célja, hogy a szakkollégium a Kárpát-medence meghatározó, konzervatív fiatalokat okító tehetséggondozó műhelyévé váljon.

Az elsősorban délkelet-európai ügyekkel foglalkozó Balkan Insight nevű politikai oldal hosszú cikket közölt az MCC-ről. Ebben egy, a szakkollégium berkeibe tartozó személy adott interjút a lapnak.

A cikkben azt a dilemmát veszik alapul, amely szerint

az intézmény önálló, kritikus gondolkodású, értelmiségi fiatalokat kíván képezni, szemben a Fidesz által elvárt párthűséggel és kézivezérelhetőséggel.

A CEU Magyarország legnívósabb képzéseit tudta magáénak, azonban a kormány ideológiájával ellentétes álláspontok is megjelentek a képzésben, ez pedig zavarta a kormányzati szereplőket. Az egyetem elüldözése a kormányzat ideológiai hadviselésének volt elsősorban köszönhető.

A Balkan Insightnak nyilatkozó forrás szerint a szakkollégium valóban kritikus gondolkodású, értelmiségi fiatalokat kíván kiművelni, akik nem fogékonyak a manipulációra. Ennek ellenére az illető úgy véli, hogy

van egy olyan mögöttes gondolat„, hogy a diákok nem szimpatizálnak azokkal, akik „nem sok mindent tettek azért„, hogy lehetőséget teremtsenek nekik.

A meglehetősen homályos fejtegetés után a válaszadó elmondta, hogy a Fideszen belül van egy olyan keménymag, amely elutasítja azokat, akik nem tartoznak a párt keményvonalához. Ezzel azonban lemondanak a mérsékelt jobbközép, kereszténydemokrata beállítottságú emberekről.

Az MCC-vel a kormány célja az utóbbi, ideológiailag mérsékelt konzervatív, értelmiségi réteg megszólítása, akiket az utóbbi években fokozatosan elveszített a Fidesz. Oross Dániel, a Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársa, az Aktív Fiatalok Kutatócsoport munkatársa szerint érthető a Fidesz reakciója, ugyanis

a kormánypártoknak egyre kisebb a támogatottsága a 30 év alatti korosztály körében.

A Fidesz a vidéki fiatalság körében azért tud viszonylag erős maradni, mert jó kapcsolatot ápol a cserkészekkel, valamint a közoktatásban fontos szerepet ellátó egyházakkal. Az MCC-vel kapcsolatban a Balkan Insight megkereste Rácz Zsófia fiatalokért felelős, 22 éves államtitkárt, aki elutasította a felkérést, mondván, minden energiáját lefoglalja a járvány elleni védekezés.

Paróczai Anikó, a Momentum kispesti önkormányzati képviselője szerint a Fidesz nyíltan meg akarja venni a fiatalokat. Ezt azzal indokolja, hogy szerinte csábító, ha vonzó környezetben kínálnak jól fizető állást és meghatározó kapcsolatokat.

(Szabad Európa nyomán)

Valódi Hírek