A NER-gyerekek új játszótere az oldal, ahol közzétették Novák Katalin nőknek szóló oktatóvideóját

Akad itt még feminizmus- és abortusz-ellenesség, migránsozás és önérzetes magyarságtudat is.

Az Axióma nevű oldalról a legtöbben valószínűleg Novák Katalin videója kapcsán hallottak először. Ez a felület tette közzé ugyanis azt a felvételt, amelyben a miniszter többek közt arra biztatja nőtársait, hogy elégedjenek meg a férfiakénál kevesebb fizetéssel, és törekedjenek arra, hogy anyaként kiteljesedve, mások terheit is átvállalva éljék az életüket.

A Szabad Európa utána járt az Axióma hátterének és kiderítette, hogy a weboldallal, Facebook felülettel, Instagrammal és Youtube-csatornával is rendelkező csoportosulás a NER-gyerekek új játszótere.

Az Axióma a keresztény-konzervatív értékeket szeretné közvetíteni a fiatalok felé.

Aktuálpolitikai kérdésekkel ugyan elméletileg nem foglalkoznak, de a valóságban a kormány által felvetett témák ideológiai hátterét magyarázzák el. A Fidesszel ellentétben egy egészen új nyelvet használnak és a célcsoportjuk is eltér a kormánypárttól: az egyetemista, illetve a 30 körüli értelmiségi fiatalokra céloznak.

Az Axiómát ennek megfelelően ilyen fiatalok is alkotják, akik a célközönségtől csupán annyiban térnek el, hogy a legtöbben NER-káderek gyerekei és Orbán Viktor fiának, Gáspárnak a barátai. Többségük az az ELTE ÁJK, a Matthias Corvinus Collegium és a Mandiner köreiből érkeztek.

A videók mögött Axióma Intézet Kft. és az Axióma Kulturális Alapítvány áll. A céget 2019. augusztus 9-én, míg az alapítványt két hónappal később október 4-én jegyezték be. Mindkettő tulajdonosa pedig az a Giró-Szász Áron miniszterelnöki megbízott, akinek feladata, hogy

„a keresztény mozgalmakkal és keresztény közösségekkel való kapcsolattartással és támogatásával összefüggő feladatok ellátása”.

Giró-Szász Áron az ELTE jogi karán végzett, és tagja volt a konzervatív fiatalok nevelését célzó Matthias Corvinus Collégiumnak – amely idén egyébként több tízmilliárdnyi forint részvénycsomagot kapott a kormánytól – és vezette az ÁJK hallgatói önkormányzatát is. Mindemellett pedig a Joghallgatók Önképző Szervezete (JÖSz) tagja is volt, és az alapító Orbán Gáspár közeli barátját is tisztelhetjük benne.

Az alapítványban Giró-Szász mellett kuratóriumi tag Oravecz Zsófia is, a JÖSz egykori alelnöke, és az ELTE ÁJK HÖK korábbi tagja, valamint Tallár Ákos, aki a jogi kar HÖK-elnöke, majd alelnöke is, jelenleg pedig a Fidesznek is dolgozó Giró-Szász és Társai ügyvédi irodában dolgozik.

A három alapító mellett az Axiómának dolgozik Prekopa Donát, aki Orbán Gáspárral együtt a Felház egyik alapítója volt. Szintén a Felházból érkezett a jelenleg MTV-s műsorvezető Prekopa Loretta és Surjányi Dávid is, aki régebben a Hit Gyülekezete lapjának, a Heteknek volt rovatvezetője. A mostanában a lapkiadásban, marketing-és reklámügynökség alapításban is jártas Filemon Norbert pedig a kormánypárti Mandiner oldaláról lehet ismerős.

Ezek az elkötelezett keresztény fiatalok több aktuális, közéleti témában is felszólalnak, elsősorban néhány perces videók formájában.

Az egyik leggyakrabban visszatérő téma a feminizmus kritikája, és azzal szemben a „hagyományos férfi-női viszony” dicsérete. Ebbe a kategóriába tartozik az elhíresült Novák-videó is.

Emellett beszélnek a gender-elméletről, szidják a melegeket, elítélik az abortuszt, mindeközben pedig Prekopa Loretta randizási tanácsokat osztogat a valódi szerelmet keresőknek.

Az Axióma videóiban megjelenik a kormány kedvenc témája, a migránskérdés is. Ehhez kapcsolódóan felmerül a Black Lives Matter mozgalom és a fehér, keresztény emberek elnyomása is. Éles ellentét bontakozik ki az iszlám és a kereszténység közt, a videói készítői pedig alapvető ismeretek hiányában az iszlámot mint politikai mozgalmat emlegetik.

Több videó szól a magyar kultúráról, a magyarságról mint kivételes nemzetről és Magyarország felemelkedéséről is, ehhez kapcsolódóan tették közzé azt a Trianonnal kapcsolatos videót is, mely eddig a legtöbb megtekintést hozta.

Hiába azonban a jó helyezkedés és a Fidesz-szócső státusz, az Axióma sikere eddig igen minimális:

annak ellenére, hogy videóikat az Origo reklámozza és az elmúlt időszakban egymillió forintot vertek el közösségi média kampányokra, jelenleg A YouTube-on 155 feliratkozónál és 266 ezer összmegtekintésnél járnak, a Facebookon 8000, az Instagramon 1500 körüli követőnél tartanak.

A felmerülő költségeket állítólag adományokból finanszírozzák, máshonnan nem érkezik támogatás sem a kft., sem az alapítvány részére.

Az alapítók, munkatársak és a videóban szereplők is valamennyien rendszeres vendégek különböző fórumokon és a kormánypárti médiában is, a Szabad Európának valahogy mégsem akartak nyilatkozni.

(szabadeuropa.hu nyomán)

Valódi Hírek