Kepes András: Az SZFE-hallgatók korunk hősei, a kuratórium és a mögötte sunyító minisztérium pedig szánalmas

Bárhogy is végződjék az ügy.

Új könyve, A boldog hülye és az okos depressziós apropóján interjút adott a 24.hu-nak Kepes András, író, egykori kulturális újságíró, aki többek között a magyar közbeszédet és közéletet az elmúlt hetekben, hónapokban meghatározó témákról is nyilatkozott.

Így például a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójának, Demeter Szilárd nagy port kavaró írásával kapcsolatban – ebben a Soros Györgyöt Adolf Hitlerhez hasonlította, a lengyeleket és a magyarokat pedig az új zsidóknak nevezte – elmondta, úgy gondolja, hogy

„a 20. századi diktatúrák, a sztálinizmus és a nácizmus rémtetteinek ismeretében ez a gondolkodásmód – vallástól és politikai oldaltól függetlenül – méltatlan egy kultúremberhez”.

Ebből a megfontolásból is döntött úgy, hogy lemondja a december 1-re, a PIM-be tervezett könyvbemutatóját. Kepes akkor, a Facebookon megosztott közleményében úgy fogalmazott, a magyar irodalom és művészet progresszív vonulata számára az emberségről, a megértésről, a tisztességről, az európai gondolkodásról szól.

„A gyűlölködő gondolat veszélyesebb vírus, mint a járvány. A Covid-19 ellen lehet maszkkal, vakcinával, távolságtartással védekezni. A kulturálatlan, kirekesztő embertelenség ellen csak tiltakozással és távolságtartással lehet” – írta három héttel ezelőtt Kepes, aki az interjúban hozzátette azt is, hogy ezt pártállástól függetlenül minden közszereplőre, így az ellenzéki politikusokra és képviselőkre nézve is érvényesnek tartja.

Elmondása szerint ugyanis „ami egy hétköznapi embernél magánvélemény, ha kínos is, az egy politikai közszereplőnél megengedhetetlen”.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzettel kapcsolatban az író elmondta, tekintve, hogy az SZFE-hez személyes kapcsolat fűzi – hiszen régebben ott is tanított, ott doktorált és habilitált – ezért is reagált azonnal, amikor a kormány „megindította a támadást az intézmény autonómiája ellen”.

„Azóta is figyelemmel kísérem, hogy a diákok milyen fantasztikusan higgadtan, bölcsen, kitartóan és rátermetten küzdenek a jogaikért.

Hitet adnak a jövőhöz. Bárhogy végződjék az ügy, ők korunk hősei, a kuratórium és a mögötte sunyító minisztérium pedig szánalmas”

mondta Kepes András, aki szerint az sem meggyőző, hogy miért éppen Vidnyánszky Attilát nevezték ki az egyetemet fenntartó kuratórium elnökének.

„Kaposváron bizonyíthatta volna, hogy képes-e egy művészeti kart felvirágoztatni, a Nemzeti Színház vezetőjeként pedig, hogy tud-e kulturális intézményt menedzselni. De – enyhén szólva – egyik helyen se aratott osztatlan sikert.

Nem értem, hogy egy tehetséges, érzékeny embernek mi szüksége van arra, hogy a hatalom bábja legyen”

– vélekedett Kepes, aki elmondása szerint abban hisz, hogy „az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi”.

(24.hu nyomán)

Valódi Hírek