Volt országos tisztifőrvos: Közbotrány, hogy engedélyezték a kínai vakcinát Magyarországon

Szerinte Orbán az ország lakosságának egészségét kockáztatja a nem megfelelően vizsgált vakcinák engedélyezésével.

Megírtuk, hogy az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) ma kiadta az engedélyt a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagára, Szijjártó Péter később a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a vakcinából 5 millió adag négy adagban, négy hónap leforgása alatt érkezik Magyarországra, és összesen 2 és fél millió ember beoltására lesz elég.

A kínai vakcina engedélyeztetésével kapcsolatban Lantos Gabriella egészségügyi szakértő az ATV Híradóban úgy vélekedett, az OGYÉI valójában nem engedélyezte az oltóanyagot, „csak azt a nyomást hajtotta végre, amelyet a külügyminiszter elrendelt számára”.

Lantos szerint az OGYÉI engedélyében már nem lehet megbízni,

a kormány pedig hatalmas mennyiségű kártérítési pert vehet magára, ha kiderül, hogy a vakcina esetleg veszélyes bizonyos csoportokra.

Az egészségügyi szakértő szerint a kormány rendeletmódosítása, amely automatikusan lehetővé teszi egy vakcina vészhelyzeti alkalmazását arra hivatkozva, hogy azt más országokban már használják, valójában azt teszi lehetővé, hogy ezentúl a külügyminiszter és nem a szakemberek mondják meg, mire adjon engedélyt az OGYÉI.

„Ez nagyon veszélyes precedens” – mondta Lantos.

Falus Ferenc, volt országos tisztifőorvos a Híradónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott,

„szerintem ez egy közbotrány, ami pillanatnyilag történik. Orbán Viktor egy személyben átvette a fogyasztóvédelmi felügyelet és az egészségügyi hatóság minden jogkörét.

Kockáztatja az ország lakosságának egészségét azzal, olyan oltóanyagokat szabadíthat az országra, amelyek hosszútávú következményeit a hatóságok nem vizsgálták meg megfelelően”.

A Sinopharm vakcina engedélyeztetésére egyébként pénteken a Magyar Orvosi Kamara is reagált. Közleményükben azt írták, a kormány és az illetékes hatóságok figyelmét arra hívják fel, hogy az oltások iránti szakmai és lakossági bizalom erősítése érdekében

az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a továbbiakban is csak a gyógyszerbiztonsági szabályokat transzparensen követve, az Európai Gyógyszerügynökség szabályainak is megfelelő bevizsgálás után engedélyezze a készítmények forgalomba hozatalát

annak érdekében, hogy azokat orvoskollégáink is jó lelkiismerettel, szakmai meggyőződéssel ajánlhassák és adhassák be.

(atv.hu nyomán)

Valódi Hírek