Rusvai Miklós: Hiba volt kínai vakcinával oltani az időseket

A virológus nem javasolja a kínai oltóanyag használatát.

Korábban már több hír is megerősítette, hogy erős kételyek merültek fel a kínai Sinopharm vakcina hatékonyságát illetően. A kínai oltóannyaggal jellmzően az időseket oltották, Rusvai Miklós virológus pedig most kijelentette: hiba volt a vakcina alkalmazása.

„Sosem az immunizáló hatását dicsértem a Sinopharm vakcinának, hanem legfeljebb a biztonságos voltát. Továbbra is fenntartom azt, hogy ez a legbiztonságosabb, és ez jár legritkábban kellemetlen mellékhatásokkal. Az a technológia, ahogyan készül közel száz éves, jól bevált módszer, de mindig hangsúlyoztam, hogy főleg idősekben

rosszabb az immunizáló hatása, mint a többi vakcináé”

— jelentette ki a Blikknek a virológus.

A Sinopharm inaktivált vakcina, tehát a szervezetbe juttatott vírus nem szaporodik a sejtjeinkben, ezért szinte csak antitestes immunválaszt alakít ki, ami viszonylag gyorsan lecseng, vagyis az antitestek kiürülnek a vérből 4-6 hónap alatt — fejtette ki az oltás hatékonyságát érintő kérdésre.

Arra a kérdésre, miszerint „akik ilyet kaptak, ugyanebből a vakcinából kérjenek-e emlékeztető oltást?”, azt mondta:

„Nem, én a Sinopharmmal oltottaknak is más típusú oltást ajánlok harmadikként,

mert akkor sejtes immunitásra is szert tesznek az antitestes immunitás mellett”.

Arra vonatkozóan, hogy hiba volt-e időseket oltani a kínai oltóanyaggal, elmondta:

„Igen, de ezt akkor nem lehetett tudni előre.

Vakcinaínség volt tavaly március áprilisban, nem tudtak volna időben elegendő más típusú vakcinát biztosítani. Mivel viszonylag hamar kiderült, hogy elsősorban az idősekben kevésbé immunogén hatású, azt igyekeztünk elérni, hogy minél hamarabb be lehessen adatni a Sinopharmmal oltottaknak a harmadik oltást”.

Hozzátette: „ameddig pedig erre nem volt lehetőség, azt ajánlottuk, hogy a román határ túloldalán felállított oltópontokon adassanak be Pfizert maguknak, akik itthon Sinopharmot kaptak. Az uniós állampolgárok ugyanis jogosultak voltak ott vakcináztatni magukat. Én is sokaknak segítettem így, sőt tudtam a határátkelőhelyekhez legközelebb eső oltópontok címét, és azt is hol melyiken, mikor van szolgálatban olyan orvos vagy ápoló, aki tud magyarul”.

Arra is kitért, hogy egyre kevésbé számít mindez, tekintve, hogy a vírus mutációi miatt megváltozott. Ugyanakkor megjegyezte,

az immunizáltság még most is számít.

„Való igaz, hogy a most forgalomban levő vakcinák még a vuhani változat ellen készültek, de ha valaki megkapta ezekből a kétadagos alapimmunizálást, és esetleg az emlékeztető harmadik oltást is felvette, akkor számíthat arra, hogy nem fog súlyosan megbetegedni, ha megfertőződik” — tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy nagyobb veszélyben vannak-e a Sinopharmmal oltottak az új és a leendő új covid vírusoktól, mint akik más oltást kaptak, elmondta:

„A Sinopharmmal oltottak, ha legalább egy más típusú oltást is kaptak, akkor ugyanúgy többé-kevésbé védettnek érezheti magát. Teljes védelem persze soha nincs, a biológia nem ismer 100%-ot, mindig vannak kivételek”.

(blikk.hu)

Valódi Hírek