Kormányinfó: Március elsejéig maradnak a korlátozások, soron kívül engedélyezik a kínai vakcinát

Lazítás esetén először a vendéglátóhelyeket nyitják ki.

Március 1-ig fenntartja járványügyi védelmi intézkedéseket a kormány — jelentette be Gulyás Gergely Miniszerelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

miniszter szerint kérni fogják az országgyűlést, hogy a parlament hosszabbítsa meg a járványügyi veszélyhelyzetet 90 nappal. A rendkívüli jogrendet a kormány saját hatáskörben 15 nappal hosszabbítja meg.

A védelmi intézkedések fenntartását február második felében felülvizsgálják.

Enyhítés akkor jöhet, ha jelentősen csökken a fertőzöttek száma, illetve ha van elég vakcina.

„Tudjuk, hogy nehézségekkel jár a szabályok betartása, de köszönettel tartozunk azért, hogy a magyar állampolgárok nagy többsége betartotta a szabályokat” — tette hozzá.

Gulyás elmondta, a kormány tisztában van azzal, hogy mely szektorokat érinti legérzékenyebben a járvány, ide tartozik a szolgáltatószektor, a vendéglátás és a turizmus is.

A miniszter hozzáfűzte, hogy folyamatosan tárgyalnak az érintett érdekképviseleti szervekkel, és mindent megtesznek azért, hogy felgyorsítsák a bértámogatások kifizetését.

Lazítás esetén először a vendéglátóhelyeket nyitják ki.

A vakcinákkal kapcsolatban arról beszélt, hogy „a közös európai beszerzéstől nem várhatjuk, hogy elegendő legyen a tömeges oltáshoz.”

Mivel a 70%-os átoltottság eléréséhez más vakcinákra is szükség van, ezért a kormány saját hatáskörben is folytatja a beszerzést.

Mint mondta: a Szputnyik V orosz oltóanyagot több mint két hónapos alapos vizsgálat után az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte, a vakcina pedig biztonságos és a lehető legjobb technológiával készült.

„Oroszországgal szerződést is kötöttünk, ha betartják az abban foglalt vállalásukat, akkor február végéig 300 ezer emberre elegendő oltóanyag érkezik hazánkba.” — fogalmazott.

Hozzátette: a kínai vakcina hatékonysága is kifejezetten jó, az eddigi tapasztalatok kiválóak, és több mint 15 millió embert oltottak be vele a világon, ám az uniós hatóságok még mindig nem engedélyezték.

A kormány úgy döntött, hogy minden olyan vakcinát, amivel több mint egymillió embert oltottak be,

itthon is megkapja az ideiglenes veszélyhelyzeti engedélyt.

Valódi Hírek