Kiderült: Vizsgálat nélkül engedélyezték az AstraZeneca vakcináját itthon

Csak a brit vizsgálatokra hagyatkoztak.

Szerdán derült ki, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte a Szputnyik V-vel párhuzamosan engedélyezte az AstraZeneca oltóanyagát is Magyarországon. Az OGYÉI ezzel kapcsolatos közleményében viszont egy tavaly novemberben elfogadott kormányrendeletre hivatkozva azt írja,

az engedélyezést a rendelet azon passzusa alapján adta meg, amely kimondja, hogy az Egyesült Királyságban jóváhagyott gyógyszerek Magyarországon is jóváhagyhatók.

“Az angol hatóságok megvizsgálták a készítményt, amelyet biztonságosnak és hatékonynak ítéltek, így nem volt szükség további vizsgálatra. Az engedély kiadásának köszönhetően az Európai Unióban először Magyarország kezdheti el az Astra Zeneca vakcinájával az oltásokat” – olvasható a tájékoztatásban.

A Szputnyik V-vel kapcsolatban az OGYÉI azt írja, az engedélyeztetést bő kéthónapos értékelői munka, a gyártóhely megtekintése és a gyártóval történő aktív kommunikáció előzte meg. Az engedély feltételei között pedig szerepel az is, hogy az oltóanyagnak meg kell felelnie a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumi vizsgálatának.

Az NNK ezen felül minden egyes gyártási tételt hasonló laboratóriumi vizsgálatnak vet majd alá és csak ezután engedélyezi az oltóanyag magyar piaci felhasználását.

Az OGYÉI szerint mindkét oltóanyag esetében az engedély hat hónapig érvényes és további hat hónappal meghosszabbítható.

Szijjártó Péter péntek reggel jelentette be, hogy Magyarország nagy mennyiségű koronavírus elleni orosz vakcinát vásárolt Oroszországtól. Az oltóanyag három adagban érkezik az országba. Az OGYÉI főigazgatója, Szentiványi Mátyás pedig arról beszélt, “nem az a lényeg, honnét érkezik a vakcina, hanem az, hogy mit tud”.