Döntött az OGYÉI: Megkapta a részleges engedélyt az orosz vakcina

Célegyenesben a Szputnyik.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lezárta a koronavírus elleni orosz Szputnyik vakcina többezer oldalas törzskönyvi dokumentációjának ellenőrzését, és jóváhagyta a vakcina engedélyezését — írta meg az Index.

Ezzel eggyel közelebb kerültünk az orosz vakcina engedélyezéséhez, már csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboros vizsgálataira kell várni, és ha ott is mindent rendben találnak a szakemberek, már indulhat is hazánkba az orosz szállítmány.

Mivel Magyarország uniós tagállam, az EU gyógyszerhatóságának, az EMA-nak is engedélyt kell adnia minden itt forgalomba hozott vakcina alkalmazására.

Vészhelyzeti sürgősségi eljárásban azonban engedély nélküli termék is forgalmazható ideiglenesen az EU-ban, ebben az esetben viszont az érintett tagállamot, jelen esetben Magyarországot terheli minden felelősség.

Az OGYÉI szakemberei kedden ellenőrizték Oroszországban a Szputnyik V-t gyártó üzemet, csütörtökön pedig abba az intézetbe látogatnak, ahol a vakcinák gyógyszerészeti engedélyét adják ki.

Ha minden simán megy, a pénteken Moszkvába utazó Szijjártó Péter már az orosz oltóanyag-szállítmány behozatalának részleteiről tárgyalhat a helyszínen.

Az Európai Unió a Pfizerrel, a Modernával, az AstraZenecával, a Sanofival és a CurVac-kal, illetve a Johnson&Johnsonnal kötött szerződést vakcinaszállításra, az R-Pharmmal, vagyis a Szputnyikot gyártó orosz gyógyszervállalattal nem.

Így lehetséges, hogy Magyarország az EU-s folyamattól függetlenül folytathat külön tárgyalásokat az orosz oltóanyagról.

 

Valódi Hírek