„Amerika visszatért” — Így reagált Európa Joe Biden beiktatására

Sokan reménykednek az elmúlt négy évben leamortizált tengerentúli kapcsolatok helyrehozásában.

Angela Merkel szokás szerint szóvivőjén keresztül üzent a Twitteren:

„Legszívélyesebb gratulációm a beiktatásához, Biden elnök úr és Harris alelnök asszony. Ez az amerikai demokrácia valódi ünnepe. Alig várom a német-amerikai barátság és együttműködés új fejezetét”-írta Steffen Seibert a kancellár nevében.

Emmanuel Macron is lelkesnek mutatkozott, „legjobb” kívánságait küldte „az amerikai nép számára igen fontos napon”. Emellett Macron üdvözölte az Egyesült Államok Párizsi Klímaegyezménybe való visszalépését is.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt írta, hogy „az erős NATO mind Észak-Amerikának, mind Európának jó, mivel egyikünk sem tud egyedül megfelelni a kihívásoknak, melyekkel szembenézünk.”

Az Európai Bizottság Twitter-fiókján egyszerűen annyi jelent meg, hogy

„Az Egyesült Államok visszatért. És Európa készen áll. Összerakhatjuk erőinket, hogy globális változásért küzdjünk, a közös értékeinken, érdekeinken és a multilateralizmuson alapulva.”

Andrzej Duda lengyel elnök szintén országának viszonyát javítaná az Egyesült Államokkal. Közeli együttműködésben és a lengyel-amerikai stratégiai kapcsolatok megerősítésében gondolkodik. Duda üzenete azzal zárul, hogy „isten áldja Lengyelországot és isten áldja Amerikát”.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait Joe Bidennek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából. Orbán csak elvétve használja a Twittert, a Facebookon is jellemzően a magyar lakosság irányába kommunikál.

Valódi Hírek