Věra Jourová megüzente Orbánnak: Brüsszel nem fél attól, hogy pénzt vonjon el Budapesttől

Szerinte a magyaroknak szavazóurnák előtt kellene dönteniük Orbán szabadságharcáról.

Interjút adott Věra Jourová, az Európai Bizottság uniós értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke az osztrák Der Standard című lapnak. Az alelnök szerint a magyar és a lengyel állampolgároknak szavazással kellene dönteniük a jogállamisági vitáról.

A politikus kifejezte,

Brüsszel nem fél attól, hogy jelentős összegeket tartson vissza Budapesttől és Varsótól, ha azok megszegik a közös normákat.

A januárban életbe lépett jogállamisági mechanizmus pedig lehetőséget ad erre

Orbán Viktor magyar miniszterelnök próbálkozhat időhúzással, azonban a törvényeket nem kerülheti meg a cseh politikus szerint.

Juorová úgy látja, hogy a magyar és a lengyel demokrácia helyzete teljesen más. Szerinte ugyanis Magyarországon szisztematikusan, fokozatosan, előre kitervelten építették le a demokráciát, míg Lengyelországban „ajtóstul rontottak a házba„, és az igazságszolgáltatás, valamint a hatalmi ágak függetlenségét „módszeresen szegték meg„.

A megoldás az lenne, ha a két ország visszavonulót fújna a szabadságharcukban, erre azonban nem sok esélyt lát. A megoldás az lenne, ha a polgárok szavazóurnákhoz járulva zárnák le a jogállamisági vitát.

Az EB alelnöke szerint

az Egyesült Államok Capitoliumában tapasztalt erőszakos zavargás jó eséllyel Európában is megtörténhet. Ez az alkotmányt saját szájízük szerint értelmező politikusok miatt lehetséges.

A politikus úgy véli, hogy a szabadságért a jelen Európájában meg kell küzdeni. Éppen azért, hogy a koronavírus-válság nyomán kialakult elégedetlenségben felkapaszkodó szélsőségesek ne tudjanak teret nyerni.

(Népszava nyomán)

Valódi Hírek