Megjött Orbán válasza arra, hogy miért vétózták meg az EU-s költségvetést: migránsok

Szerinte, aki megvédi a határait a bevándorlók előtt, az Brüsszelben már nem minősül jogállamnak.

Mi is megírtuk, hogy hétfőn magyar kormány megvétózta az Európai Unió hétéves költségvetését és a helyreállapítási alapról szóló jogalkotási csomagját.

Szerdán reggel Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozatot juttatott el ezzel kapcsolatban az MTI-hez, amelyben azt írta, ma Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, amelyik

beengedi a migránsokat a hazájába.

“Aki megvédi a határait és megvédi országát a migrációtól, Brüsszelben már nem minősülhet jogállamnak. A jelenlegi javaslat elfogadása után pedig nem lenne akadálya annak, hogy a tagországoknak járó pénzeket a bevándorlás támogatásához kössék, és a migrációt ellenző országokat költségvetési eszközökkel megzsarolják” – fejtette ki álláspontját.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy Magyarország a vita során a lojális együttműködés, a kiszámíthatóság és a transzparencia elveit követve járt el, mindvégig kompromisszumkészséget mutatott. Annak ellenére, hogy a gazdasági válság közös hitelfelvétellel történő kezelését sosem tartotta megfelelőnek.

Nyilatkozatában kijelentette: “a 2020 júliusában született kompromisszumot csak azért fogadtuk el, mert elkötelezettek vagyunk az európai szolidaritás mellett és támogatjuk, hogy a pénzügyi segítségre szoruló államok a lehető leggyorsabban forrásokhoz jussanak“.

Orbán aláhúzta:

Magyarország elkötelezett híve a jogállamiságnak.

Hozzátette, a mai kormánypárt vezetői azok, akik Magyarországon kiharcolták a jogállamot a kommunista diktatúrával szemben. Az elmúlt évek bevándorlási vitái során a jogállamra hivatkozás jogi helyett politikai és ideológiai eszközzé vált. Objektív kritériumok hiányában és a jogorvoslat lehetősége nélkül erre tagállamot büntető eljárást alapozni nem lehet – fejtette ki.

“Véleményünk szerint Európa egységét aláásó súlyos hiba lenne a pénzügyi, gazdasági kérdések politikai vitákkal való összekapacsolása. Bármely új tagállamokat büntető mechanizmus bevezetése csak a szerződések egyhangú módosításával lehetséges” – közölte álláspontját a miniszterelnök.

(via MTI)

(Fotó: Orbán Viktor/TV2)

Kapcsolódó cikkünk:

Ez lehet a válaszlépés arra, hogy Orbán tegnap hadat üzent az EU-nak és a jogállamiságnak