Hivatalos: Megvétózta Orbán Viktor az EU-s költségvetést, mert számon kérnék rajta a jogállami feltételeket

A mindenben a harc lehetőségét látó miniszterelnök nekifeszül az EU-nak.

Hétfő délelőtt még arról írtunk, hogy a portfolio.hu szerint Orbán meg fogja vétózni az uniós költségvetést.

Ez meg is történt.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke jelentette be hétfő délután, hogy Orbán Viktor levélben tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt, Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács elnökét arról,

hogy az EU hétéves költségvetését és a helyreállapítási alapról szóló jogalkotást megvétózza.

„Semmiről sincs megállapodás, ameddig nincs megállapodás mindenről.” — írta levelében a miniszterelnök, aki hozzátette azt is, hogy Magyarország a fent említett MFF/NGEU jogalkotási csomag valamennyi eleme ellenében fog szavazni. Azokat is beleértve, amelyek megszavazása egyhangúságot kíván a tagállamoktól.

Orbán már korábban is rámutatott arra, hogy a jogállamisági megállapodás veszélyezteti a bizalmat a tagállamok között, illetve Magyarország érdekeit is. Bár több olyan vélemény is napvilágot látott, amelyek szerint a miniszterelnök csupán fenyegetőzött a vétóval, úgy tűnik, tényleg komolyan gondolta.

Varga Judit előkészítette a közéleti terepet a hírre, amikor hétfőn reggel hosszú Facebook-posztban fejtegette, hogy Magyarország nem fog kompromisszumot kötni Brüsszelben egy „egyszerű vétó” esetében sem.

Eközben Kovács Zoltán már a Reuters-nek is megerősítette a hírt.

(atv.hu nyomán)

 

Valódi Hírek