Ez lehet a válaszlépés arra, hogy Orbán tegnap hadat üzent az EU-nak és a jogállamiságnak

Megint miattunk áll a bál, de meg fogják oldani.

Hetekre, vagy akár hónapokra is megbénulhat az uniós költségvetési döntéshozatal, miután tegnap délután a lengyel és a magyar kormány előzetesen nemet mondott a következő 7 éves büdzsére és a koronavírus miatti válságkezelési alapra a jogállamisági feltételek miatt.

„Jó nagy sz**ban vagyunk”

– ilyen és ehhez hasonló kommentárokat fűztek az európai bürokraták, diplomaták és szakértők a magyar és a lengyel kormány lépésére.

A patthelyzet oka, hogy minden szereplőnek vétójoga van.

Budapest és Varsó pedig nem engedi, hogy az EU a nehezen kialkudott gazdaságélénkítő pénzosztását elkezdje, még a saját pénzéről is lemond, csak ne legyen jogállamisági mechanizmus. A nyugati országok nagy része és az EP döntő többsége pedig azt nem engedi, hogy a mechanizmus nélkül induljon az új költségvetés.

Ma reggelre azonban a 444 értesülései szerint

előkerült egy új, elvi szinten működőképes ötlet,

amit többek között Ujhelyi István szocialista EP-képviselő is előhozott, illetve írt róla néhány EU-s szakértő is. Abból indulnak ki, hogy a jogállamisági mechanizmust el lehet fogadni Lengyelország és Magyarország nélkül is.

  • Az EP várhatóan a jövő héten szavaz róla.
  • Utána az Általános Ügyek Tanácsában az EU-s témákért felelős miniszterek is szavaznak, és ha ott is átmegy, akkor 2021. 01.01-től hatályos lesz.
  • Ha pedig élesíthető, akkor azt alkalmazni kell jövő év elejétől minden kifizetésre

– szól az érvelés.

Ez azt jelentené, hogy ha a lengyel és a magyar vétó miatt nem lesz új költségvetés, akkor az idei kifizetések alapján működik tovább az EU, ezzel meghosszabbítva az idén lejáró pénzügyi ciklust. Vagyis amennyi pénz idén jött többek közt kohézióra, agrártámogatásra stb. annyi új költségvetés nélkül is jönne 2021-ben is.

Csakhogy addigra lesz jogállamisági mechanizmus, és ha az Európai Bizottság úgy látja, hogy a demokrácia valamelyik tagállamban sérül, és ezzel a többi ország minősített többsége is egyetért, akkor ezt a pénzt is el lehetne venni a két vétózó kormánytól.

Vannak azonban kétkedő hangok is Brüsszelben, amelyek szerint a magyar és a lengyel kormány az EU bíróságán támadhatja meg, ha a régi költési szabályokat utólag korlátoznák, és nem egyértelmű, hogy egy ilyen pernek mi lenne a vége. Az EU-s intézmények nagyon kellemetlen helyzetbe kerülnének, ha a jogállamiság kikényszerítését jogellenesen akarnák elérni.

A Tanács válasza a dilemmára, hogy próbálják meggyőzni a magyar és a lengyel kormányt, hogy

legyenek rugalmasabbak.

Ma az EU-s miniszterek videó-konferenciáznak, csütörtökön a miniszterelnökök, és mindkét fórumon igyekeznek győzködni a két renitens kormányt. A legtöbb szakértő azonban áttörést csak a december 10-én kezdődő brüsszeli csúcstól vár.

(444.hu nyomán)

(Kiemelt kép: Olivier Hoslet/AFP)

Kapcsolódó cikkünk:

https://nyugatifeny.hu/2020/11/17/novak-katalin-szerint-donald-tusk-eles-fidesz-kritikaja-eppen-azt-bizonyitja-hogy-a-neppart-mellettuk-all

Valódi Hírek