Ma négy éve halt meg Göncz Árpád, megemlékezés volt a szobra előtt (+fotók)

Emléke legyen áldott!

Göncz Árpád néhai köztársasági elnökre emlékeztek a hétvégén azokon a településeken, ahol a volt államfőről közteret neveztek el, szobrot, emléktáblát állítottak – közölte a Göncz Árpád Alapítvány, a megemlékezések kezdeményezője az MTI-vel.

Magyarország valaha volt legnépszerűbb köztársasági elnöke négy éve, 2015. október 6-án hunyt el.

Egykori lakóhelye közelében, az Óbudai Egyetem parkjában áll a Jovánovics György által készített Göncz Árpád-mellszobor. Itt helyezte el a megemlékezés virágait vasárnap Kovács László, az MSZP egykori elnöke, Kuncze Gábor, az SZDSZ volt elnöke, valamint Gulyás András, a Göncz Árpád Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az MTI fotói:

Göncz Árpádot 1990. augusztus 3-án választotta meg az Országgyűlés, ő lett a rendszerváltás után az első államfő. 1995-ben újraválasztották, tisztségét 2000-ig viselte.

Íróként és fordítóként is aktív volt, Réz Ádám után ő fejezte be J.R.R. Tolkien: A Gyűrűk Ura című könyvének magyarra fordítását, de fordította Arthur C. Clarke, Agatha Christie , William Golding, John Updike, William Faulkner, Ernest Hemingway regényeit is.

Számos önálló regényt, elbeszélést és színdarabot írt, volt a Holmi című irodalmi folyóirat szerkesztőbizottsági tagja és a Magyar PEN Club tiszteletbeli elnöke, és megkapta a József Attila-díjat.

2015 őszén, életének 94. évében hunyt el.

Valódi Hírek