Gigantikus méretű tüntetés volt Prágában, miután kiderült: uniós pénzek jutottak a cseh miniszterelnök környezetéhez (+képek)

A rendszerváltás óta nem látott tömeg követelte a cseh miniszterelnök lemondását, aki 2 millió eurónyi EU-támogatást lophatott el.

A rendszerváltás utáni történelem legnagyobb tüntetést tartották vasárnap Prágában, Andrej Babis miniszterelnök lemondását követelve.

Babist azzal vádolják, hogy visszaélt az uniós támogatásokkal, azokat a volt mezőgazdasági cégbirodalmához irányította.

A szervezők szerint 250 ezer ember vett részt a prágai demonstráción, amelyet az elnöki palota közelében lévő Letna parkban tartottak. A rendőrség nem bocsátkozott becslésekbe.

Tüntetés Prágában 2019. június 23., fotó: Associated Press

A transzparenseken a leggyakrabban a

Mondj le!,

Elegünk van! és a

Nem adjuk fel a demokráciát!

jelszavak voltak láthatók.

Babis ellen egyébként a nyomozás lezárult: megállapították, hogy törvénytelenül kapott 2 millió eurós EU-támogatást, a rendőrség vádemelést javasolt.

A tiltakozók attól tartanak, hogy Marie Benešová igazságügyi miniszter, aki régi szövetségese a miniszterelnöknek, beavatkozhat az ügybe.

A megmozdulásokat egy egyetemistákból verbuválódott civil mozgalom szervezi. Az egyik szervező, Benjamin Roll a 444-nek azt mondta:

„Nem akarunk orbáni típusú nacionalizmust és látszatdemokráciát Csehországban. Látjuk, hová vezet, ha a politikai vezetők kezében túlzott médiahatalom összpontosul, és ha a kormány szánt szándékkal üldözi a civileket.”

Fotók:

Tüntetés Prágában 2019. június 23., fotó: Associated Press

Tüntetés Prágában 2019. június 23., fotó: Associated Press

(Euronews / 444.hu / Nyugati Fény)