Mi a fene folyik itt? Egészen váratlant húzott Palkovics botrányba keveredett bizalmasa

Vádat emeltek Barta-Eke Gyula ellen.

Távozott posztjáról Barta-Eke Gyula, aki a Palkovics László volt miniszter irányítása alatt álló Autóipari Próbapálya Zala Kft. cégvezetője volt – írta meg a 24.hu.

Korrupciós botrányban érintett

A portál a vállalat cégbírósági dokumentumaiból értesült a döntésről. Barta-Eke azután mondott le az államtól több más céggel együtt a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány alá kiszervezett társaság vezetői posztjáról, hogy

vesztegetés elfogadása és befolyással üzérkedés miatt vádat emelt ellene az ügyészség.

A cégvezető havi bruttó 2,3 millió forintos fizetéséről, az évi 450 ezer forint keretösszegű SZÉP kártyáról és gépkocsihasználatról mondott le március 13-i távozásával.

Megírtuk, hogy a pénzügyminiszter, Varga Mihály több beosztottjára – osztályvezetőkre, főosztályvezető-helyettesekre, egy főosztályvezetőre és egy volt helyettes államtitkárra is – letöltendő börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

A korrupciós ügyben többek között a Miniszterelnökség is érintett.

Burjánzott a korrupció

A Pénzügyminisztériumot és a Miniszterelnökséget is érintő vesztegetési botrányban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF)

54 fő ellen emelt vádat.

Az ügy 2022 áprilisában robbant ki, amikor 150 ügyész és rendőr több tucat helyszínen csapott le elsősorban minisztériumi tisztviselőkre. A vádak szerint a kormánytisztviselők kenőpénzért cserébe vissza nem térítendő

európai uniós támogatások elnyerésében „segítettek”.

Egyetemi kancellár is volt

Barta-Eke Gyula korábban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kancellárja volt. 2019 és 2022 közt a korábban Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozó IFKA Közhasznú Nonprofit Kft-t vezette.

Ő állította ki bizonyos EU-s pályázatokhoz az előminősítési tanúsítványt.

A vádirat szerint a tanúsítványok kiállításáért cserébe egyenként 3 millió forintot kért a pályázóktól.

Nem ez volt az egyetlen bűntette. Pénzért azt is vállalta, hogy a Pénzügyminisztériumban meglévő kapcsolatán keresztül elintézi, hogy az általa kiadott IFKA előminősítési tanúsítvány megszerzése után a benyújtott támogatási kérelmeket a PM pozitívan bírálja el, és azok támogatást kapjanak.

A „közbenjárásért” a vádirat szerint a támogatási összeg 4 százalékának megfelelő összegű készpénz kifizetését kérte. Ezt több alkalommal meg is kapta. A vádak alapján Barta-Eke többször kapott 10 millió forintot meghaladó csúszópénzt, ezért

az ügyészség 124,5 millió forint erejéig kért vagyonelkobzást vele szemben.

Ezenfelül 5 év börtönbüntetés kiszabását is kezdeményezték.

Valódi Hírek