Megnyerte a pert a kitiltott újságíró, aki Trumppal keménykedett – Vissza kell őt engedni a Fehér Házba (+videó)

Így mennek a dolgok ott, ahol demokrácia van.

Jim Acostát, a CNN riporterét azután tiltották ki a Fehér Házból, hogy Donald Trump számára kínos dolgokat kezdett kérdezni egy sajtótájékoztatón.

A CNN az amerikai alkotmány sajtószabadságot biztosító kiegészítésére hivatkozva pert indított kedden, a szövetségi bíróság pedig már döntött is:

Jim Acosta tiltását fel kell oldani és vissza kell kapnia fehér házi belépőjét.

Jim Acosta a bíróság előtt
fotó: José Luis Magana/AP

A riporter sokszor keveredett már heves vitába Donald Trumppal, de a félidős választások utáni sajtótájékoztatón annyira elfajult a párbaj, hogy az elnök elvetette az újságírótól a mikrofont és kitiltatta a Fehér Házból.

Magyarországon nem teljesen így mennek a dolgok: Kövér László híres az újságírók munkájának megnehezítéséről.

Kezdődött azzal, hogy szerinte

a riporterek zavarják a képviselőket a munkájukban,

ezért először a teljes parlamentben egy nagyjából tíz méter hosszú folyosóra korlátozta az újságírók mozgásterét – amit, mondanunk sem kell, a leleményes honatyák simán ki tudnak kerülni -, majd amikor néhány riporter véletlenül nem a „sajtófolyosón” merte kérdezni a t. képviselőket, a házelnök fogta és mérlegelés nélkül

komplett médiumokat tiltott ki az Országházból fél évre,

köztük az Indexet, a HVG-t és az azóta megszűnt Népszabadságot is, amely ügy egyébként egészen Strasbourgig eljutott, még az EBESZ is jelezte, hogy aggályos a sajtó mozgásterének ilyen mértékű korlátozása, mégsem változott semmi.

Valódi Hírek