Botrány: Arcpirító választ adott Orbán embere, miután Vadai Ágnes Rogán repülőiről kérdezte

Különös választ adott az államtitkár Vadai Ágnes Rogán Antal repülős kalandjai kapcsán felmerült kérdésére.

Mintegy 30 millió forintért bérel gépeket ejtőernyős kiképzésekre a Honvédelmi Minisztérium a Fly-Cooptól – hívta fel a figyelmet szeptember végén az Átlátszó.

Vadai Ágnes: Rogán Antal számára bérelnek repülőket a kiképzésekre?

A DK-s Vadai Ágnes írásbeli kérdéssel fordult Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterhez, hogy megtudja:

„Mi indokolja, hogy éppen a Rogán Antalt helikoptereztető cégtől béreljenek – a meglévő honvédségi légi járművek mellett – repülőgépeket ejtőernyős kiképzésekre?”

Az ellenzéki politikus a lap cikke alapján érdeklődött a miniszternél, ugyanis megtudták, hogy a hadsereg nettó 104 millió forint keretösszegben bérel repülőgépeket ejtőernyős kiképzésekhez a Rogánhoz köthető Fly-Coop Kft.-től. A megbízás 2026 végéig szól, így ezért

évente bő 30 millió forintot fizet ki a Magyar Honvédség magyar adófizetői pénzekből.

Az még a cikk megjelenését követően sem lett világos, hogy ezen feladatokra, miért nem elegendők a már flottában lévő honvédségi légi járművek. Mint ismert, a Fly-Coop reptette Rogánt Antalt és feleségét is még 2016-ban, amikor úgy döntöttek, hogy helikopterrel kívánnak utazni egy esküvőre.

Az államtitkár válaszolt?

Vadai Ágnes kérdésére a honvédelmi miniszter nem óhajtott válaszolni, helyette ezt Vargha Tamás államtitkár tette meg.

„Az uniós nyílt közbeszerzései eljárás a hatályos jogszabályoknak, valamint a szakmai előírásoknak megfelelően történt. A repülőgépbérlés-szolgáltatás – az előírt képzési feladatok végrehajtásához –

az ejtőernyős beosztású állomány idő- és költséghatékony felkészítését

teszi lehetővé”

– közölte „válaszában” az államtitkár, aki még folytatta is.

„Ön 2002 és 2010 között tevékenyen részt vett a honvédség szétverésében, a baloldali kormányok a légierőt is a megszűnés szélére sodorták, a különböző katonai képességek és teljes alakulatok felszámolásával veszélyeztették hazánk biztonságát”

– replikázott ingerülten az államtitkár. Vargha kétségbeesésében a több mint 20 évvel korábbi időszakról nosztalgiázott, ahelyett, hogy érdemben reagált volna Vadai kérdésére.

Valódi Hírek