Bajba kerülhetnek Orbánék: Mészáros Lőrinc durván megsértette Lengyelország szuverenitását

Az szuverenitásról papoló, mindenre külföldi befolyást sikoltó Fideszt nem zavarja, hogy Mészáros Lőrinc beleszólna a lengyelek belügyeibe.

Miután a lengyelek tavaly elzavarták Jarosław Kaczyńskit és pártját, a PiS-t az Orbán nyomdokain haladó politikus kikerült a köztévé berkeiből, így hatalmi céljainak elérése érdekében szükségesnek látta egy propagandacsatorna megszerzését. Ebben sietnek segítségükre Orbán Viktorék.

Mészáros Lőrinc menti ki a propagandatévé nélkül maradt lengyel ex-miniszterelnököt

A jobboldali Jarosław Kaczyński kormánya ugyanúgy a pártpropaganda szócsöveként használta fel a lengyelek adóforintjaiból fenntartott köztévét, mint ahogy Orbánék csinálják itthon az MTVA csatornáival. Mivel a tavalyi bukása óta erre nincs lehetősége, egy korábban sokat támadott kereskedelmi csatornát próbál megszerezni – írta meg a 444.

Kaczynskiék 2021-ben korlátozni próbálták a legnagyobb nézettségű kereskedelmi tévé működését, bevezetve a “lex TVN” néven ismert törvényt, amely

az EU-n kívül bejegyzett médiavállalatok korlátozásával

kifejezetten az amerikai Warner kezében lévő csatornát célozta. Végül Andrzej Duda elnök nem írta alá a törvényt, ami megakadályozta, hogy életbe léphessen. Sokan Joe Biden amerikai elnök befolyására gyanakodnak.

Kaczyński magyar segítséggel akár meg is szerezheti a TVN-t. A jelenlegi tulajdonos pénzügyi problémáit szeretnék kihasználni, ugyanis a Warner Media részvényei két és fél év alatt 70 százalékkal estek, úgyhogy a cég a lengyel csatornától is megválna. A három versenyben maradt érdeklődő között ott van a TV2 tulajdonosa, Vida József is.

A Szuverenitás miatt aggódó Orbán-kormány az oligarchán keresztül szól bele a lengyel belpolitikába

A TV2 a jobboldal választási vereség óta próbálkozik megvetni a lábát Lengyelországban. Az eddigi sikertelenségek ellenére most jó eséllyel indulhatnak a TVN-ért, mivel

500 milliárd forintnak megfelelő összeget kínálnak érte.

A lengyel sajtó már bőszen cikkezik Vida Józsefről, illetve a TV2 Média Csoport Zrt.-ről. Szerintük annak ellenére is esélyes a TVN megvásárlására, hogy személyes vagyona nem kiemelkedő.

“Magyarország olyan ország, ahol a személyes vagyon nem számít. Orbán Viktor vagyonnyilatkozatai a honfitársai átlaga alatti megtakarításokat és néhány csekély értékű ingatlant mutatnak. Az európai vezetők közül csak Vlagyimir Putyin él nagyobb aszkézisben”

– írták rólunk Lengyelországban.

Szerintük a TV2 valódi tulajdonosának tartott Mészáros Lőrinc állhat a vételi szándék mögött. Kitértek rá, hogy a magyar oligarchától nem idegen, hogy pénzével befolyásolja más országok belpolitikáját. Többek között a Mészároshoz tartozó MKB Bank pénzelte a francia Marine Le Pen és a spanyol Vox kampányát. A lengyel sajtó Mészáros orosz kapcsolataira is felhívta a figyelmet:

legújabb jachtja, a Rose d’Or korábban egy orosz oligarcháé Konsztantyin Sztrukové volt.

Szerintük tehát Vidától az út Mészároson és Orbánon keresztül Putyinig vezethet.

Kapcsolódó:

Vége: Lenullázták a közmédiát, már ki is rúgták az orbáni úton haladó vezetőket

Orbitális lebukás: Önmagát leplezte le az állami propagandagyár, ennyire még nem csináltak bohócot magukból

Valódi Hírek