Hivatalos: Itt a lengyel választás végeredménye, elbukott Orbán szövetségese

Közel 100 százalékos a szavazatok feldolgozottsága.

Az országos választási bizottság által hétfő este közzétett eredményei szerint a Lengyelországban jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak 35,61 százalékos, a fő ellenzéki pártnak, a Polgári Koalíciónak pedig 30,51 százalékos a vasárnapi parlamenti választásokon elért támogatottsága.

A szavazatok közel 100 százalékos feldolgozottságán alapuló eredményeket az országos választási bizottság (PKW) honlapján ismertették.

A szavazatok 14,42 százalékával a harmadik helyen a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) végzett.

Átlépte még a parlamenti bejutási küszöböt a voksok 8,56 százalékával az Új Baloldal (Nowa Lewica), valamint a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) is, amely 7,15 százalékon áll.

A hivatalos végeredményeket a PKW várhatóan kedden közli, amelyek alapján megosztják majd a mandátumokat a 460 fős alsóházban (szejm). Andrzej Duda elnök múlt héten megerősítette: az eddigi lengyel parlamenti választási szokásjognak megfelelően, a választások után a győztes pártot bízza meg kormányalakítással.

„Nyugodtan kell kivárni a választási eredményeket”

– mondta hétfő délutáni, Rómában megtartott sajtóértekezletén az elnök, kiemelve: a lengyelországi demokrácia stabil.

A szavazás keretében a felsőház (szenátus) 100 tagját is megválasztották. A szenátusi választáson a KO, az Új Baloldal és a Harmadik Út közös jelöltekről döntöttek. A szenátorokat egyéni választókerületekben, többségi rendszerben választották. Az ellenzéknek 67, a PiS pártnak 33 mandátuma lesz a felsőházban a végeredmények szerint.

Az 1989 utáni lengyelországi választások történetében a 74 százalékos részvételi arány rekordnak számít. A parlamenti választásokkal egy időben szervezett népszavazás eredménye érvénytelen lett. Ez akkor lett volna érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele vett volna részt a szavazáson, a részvételi arány azonban 41 százalékos lett.

(MTI)

Valódi Hírek