Ez most komoly? Botrányos döntést hozott Pintér tárcája az egészségügyben

Hiába az egészségügy botrányos helyzete, Pintér tárcája nem tágít.

Orbánék szerint még nem eléggé omlott össze az egészségügy ahhoz, hogy a magánszolgáltatókat is bevonják a közfinanszírozott ellátásokba

– derül ki a Népszava cikkéből.

A várólistás műtéteket például nem tekintik „hiánypótló állami szolgáltatásnak”. Arra hivatkoznak, hogy „mindenkit el tudnak látni, csupán az ellátás pontos időpontja kérdéses”. Tehát ha egy beteg éveket kényszerül várni fájdalmak között, a betegsége által korlátozottan, akkor sem fizeti a magánellátást az állam.

Pintér tárcája döntött: az egészségügy helyzete nem fog javulni

Pintér Sándor minisztériuma nemrégiben nyilvánosságra hozta azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné, hogy a magánszolgáltatók közfinanszírozott ellátást nyújtsanak hiánypótló szolgáltatásként. A tervezet azonban nem tartalmazott konkrét részleteket, azonban a szakértők értelmezésében ez azt jelenti, hogy a magánszolgáltatók több állami támogatáshoz juthatnának.

A Belügyminisztérium közleményéből kiolvasható, hogy a változás csupán jogtechnikai jellegű: ezentúl sem fogják jelentősebb mértékben bevonni a magánegészségügyi szolgáltatókat az államilag finanszírozott ellátásba. Jó példaként az Országos Gerincgyógyászati Központot nevezték meg példaként, amely már jó ideje a csak különleges szaktudással elvégezhető gerincstabilizáló műtétekkel foglalkozik, a többi ellátást kiszervezi.

Válaszuk szerint ez a közegészségügyi rendszer

az esetek legalább 95 százalékában nem képes szolgáltatást nyújtani,

és ezért a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) külföldön kényszerül megvásárolni. Ehhez tehát nem elég az sem, ha valamilyen eljárásra akár többéves a várólista. A Belügyminisztérium a mostani ellátási problémákból

nem lát olyat, amelynek biztosításához magánszolgáltatókat kellene bevonni.

Pintér tárcája csak egy feltétellel finanszírozná a műtéteket a magánszolgáltatóknál

Az újabb területek bevonása kapcsán annyit mondtak, hogy „az orvostudomány fejlődésének iránya és üteme függvényében lesz majd mérlegelendő az ellátás hiánypótló jellege”.

A Belügyminisztérium válasza szerint az egészségbiztosító folyamatosan monitorozza az általa igénybe vett külföldi ellátásokat, és költségszámításokat végeznek. Ha valami itthon olcsóbb lenne, akkor végső soron hiánypótlóként bekerülhet a közfinanszírozotti magánelltások körébe.

Tehát első sorban a pénzt tartják szem előtt.

Ennek ellenére a Belügyminisztérium álláspontja, hogy a jelenlegi rendszer a betegek érdekeit szolgálja.

Kapcsolódó:

Kapaszkodj meg a székben! Pintér jobbkeze végre elárulta, miért omlott össze a magyar egészségügy

Rémisztő hírek érkeztek: Aggasztó terjeszkedésekbe fogott Mészáros Lőrinc

Valódi Hírek