Felháborítóan hosszúak a várólisták: Van, ahol már években kell mérni a hosszát

Kijöttek a friss adatok a kórházi várólistákról.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) friss, 2024. augusztus 9-i adatai szerint jelenleg összesen 30 416-an várnak valamilyen műtéti beavatkozásra.

Egészségügyi válsághelyzet van

Ez még csak a jéghegy csúcsa, ha a számok mögé nézünk, rengeteg további probléma tárul fel – írta meg csütörtökön az atlatszo.hu.

Hiába költenek évente több milliárd forintot a várólisták csökkentésére, a betegek száma a koronavírus-járvány óta nem állt vissza a pandémia előtti mennyiségre.

Ezen a helyzeten csak rontott, hogy a hőség miatt júliusban több kórházon is kifogott a kánikula.

A rossz klímák miatt használhatatlanná váltak a műtők,

egyes helyeken majdnem 40 Celsius-fokot mértek. Ezért kezeléseket kellett elhalasztani vagy átszervezni, és operációk is elmaradtak.

Ennek ellenére az Orbán-kormány szerint minden rendben van,

amikor a fideszes politikusokat szembesítik a problémával, akkor terelnek.

Kapcsolódó: Videóval: Fülsértő röhögésbe kezdett Semjén Zsolt, amikor a nem működő kórházi klímákról kérdezték

Van, amire két évet kell várni

Mint írták, az egészségügyi intézmények által vezetett várólistáknak két típusát különíthetjük el. A kötelező várólisták vezetését a törvény valamennyi szolgáltató számára előírja.

A kapacitáshiány miatt vezetendő várólisták ezzel szemben nem kötelező érvényűek.

Csak azokban az intézményekben kell vezetni, ahol a várakozási idő az adott pillanatban meghaladja a 60 napot.

A NEAK friss, 2024. augusztus 9-i adatai szerint jelenleg összesen 30 416-an várnak valamilyen műtéti beavatkozásra, ebből 27 ezren a kötelezően vezetett várólistákon voltak.

A betegek közel fele térdprotézisműtétre vár, őket követik a csípőprotézis-műtétre várakozók. Erre a két műtétre összesen a betegek 60 százaléka vár.

Elképesztő várólisták alakultak ki

Nem csak a várakozók száma az érdekes azonban. Fontos tudni, hogyan alakul az átlagos várakozási idő. Azaz mennyit kell várnia a betegnek arra, hogy sorra kerülhessen.

Orbánék 2022 februárjában úgy döntöttek, hogy a várható várakozási időre vonatkozó adatok – minimum, illetve maximum, valamint átlagos tervezett várakozási idő – lekerülnek a NEAK honlapjáról. Jelenleg csak az látható, hogy az elmúlt fél évben mennyi volt az átlagos várakozási idő.

Az azonban még a közölt adatokból is látszik, hogy nem mindegy, milyen műtétre vár valaki.

A leghosszabb idővel a térdprotézisműtétnél kell számolni.

Az elmúlt fél évben az átlagos tényleges várakozási idő a NEAK adatai szerint 324 nap volt.

Több mint fél év várakozással kell számolnia azoknak is, akik jelentős kiterjesztett gerincműtétre vagy szaruhártyaműtétekre várakoznak.

Komoly területi különbségek is látszanak

Az oknyomozó portál szerint nemcsak a műtét típusától függ a várakozási idő. Óriási eltérések lehetnek attól függően, hogy az ország mely pontján kerültünk fel a várólistára.

A különbség nemcsak hónapokban mérhető:

van, ahol akár több mint egy év is lehet az eltérés a várakozási időben.

Térdprotézisműtétnél két vidéki kórházban, Kiskunhalason és Kaposváron is 600 nap feletti volt az elmúlt 6 hónapban az átlagos várakozási idő. Ez azt jelenti, hogy jellemzően

több mint másfél év alatt kerültek sorra a betegek.

Ezzel szemben ugyanezt a műtétet Budapesten, az Uzsoki Utcai Kórházban általában 154 napos várakozási idő után végezték el.

Valódi Hírek