Áll a bál a debreceni gigaberuházások körül: Itt az utolsó segélykiáltás a civilektől (+videó)

A debreceni CATL-beruházás ellen hétről hétre tiltakozik a lakosság.

Jelenleg két akkumulátorgyár építése zajlik Debrecenben, valamint öt további üzemet húznak fel, amelyek a már említett gyárakat szolgálják majd ki a jövőben.

Az RTL Híradónak nyilatkozó Fónainé Pásztor Enikő felhívta a figyelmet arra, hogy ezek mind vegyi üzemek. Ő az építkezéshez közel lakik, mint hangsúlyozta,

a lakosság nem látja biztosítottnak, hogy tiszta marad a víz és a levegő.

Tiltakoznak az akkumulátorgyárak ellen

Mint ismert, az akkumulátorgyárak építése országszerte hatalmas felháborodást keltett. A Mikepércsi Anyák a Környezetért Egyesület (Miakö) júliusban nyílt levélben kért hivatalos állásfoglalást a Magyarországra települő német autógyártóktól (Mercedes Benz, BMW, Audi) a hazánkban épülő akkumulátorgyárakkal kapcsolatban.

Szeptemberi közleményükben az akkumulátoripari beruházások veszélyeire, valamint a globális környezetvédelem fontosságára hívták fel a figyelmet.

„Aktívan dolgozunk azért, hogy a közös párbeszéd megvalósuljon a beruházók és köztünk a társadalmi érdekérvényesítés okán, a kommunikáció pedig nyílt és az EU irányelveknek megfelelően átlátható legyen, az információkhoz való hozzáférés pedig ellenőrzötten is biztosítottá váljon”

– fogalmazott az egyesület.

Kapcsolódó: Rákos megbetegedésekre mutatva riasztanak az akkumulátorgyárak ellen a civilek

Októberben bejelentették, hogy az aHang elnevezésű civil szervezettel együtt tüntetést szerveznek. Az egyesület ezt megelőzően törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett a debreceni önkormányzattal szemben.

Megtámadták a gyár környezethasználati engedélyét

Megtámadták a debreceni CATL-beruházás környezethasználati engedélyét a civilek. A bíróság szakértőket rendelt ki azért, hogy megállapítsák, a mikepércsiek lakhelyét érinthetik-e a gyár környezeti hatásai – jelentette be a Miakö vasárnap késő esti közleményében.

A szakértők kirendelése azonban költséges,

1 millió forintnyi előlegre van szükségük a civileknek.

Ahogy lapunkhoz is eljuttatott közleményükben részletezték, az összeget április 5-ig kell letétbe helyezniük. A civilek gyűjtést indítottak.

Fónainé a híradónak nyilatkozva hozzátette, amennyiben a bíróság úgy dönt, a civileknek mégsem kell befizetniük az összeget, akkor azonnali NMP-mérést szeretnének végeztetni. Az NMP szerves oldószer, a természetben nem fordul elő, így a mérés eredményét viszonyítási alapként használnák a későbbiekben.

Litresits András, a civilek egyik jogi képviselője szerint a környezethasználati engedély több pontja is aggályos. Mint hangsúlyozta, a jelenlegi tervek alapján

rákkeltő anyagok is keletkeznek majd a szennyvízben,

holott létezik olyan technológia, amelynek használatával a veszélyes anyagok nem kerülnének a vízbe. Az azonban nyilvánvalóan drágább – fűzte hozzá.

(rtl.hu/Pintye Andrea/Facebook/Nyugati Fény nyomán)

Valódi Hírek